Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

Πιείτε τον καφέ σας για να αποφύγετε το εγκεφαλικό


Η τακτική κατανάλωση καφέ φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 23.000 άντρες και γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια και απέδειξε ότι η κατανάλωση καφέ-όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες- σχετιζόταν αντίστροφα με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε ο Yangmei Li,του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την τρέχουσα εβδομάδα στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών, στο Σαν Αντόνιο.


Γενικά, άνθρωποι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν καφέ είχαν 27% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δήλωσαν ότι δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ, ανέφεραν οι ερευνητές. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας καφέ δεν σχετιζόταν με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.

Ο Li δήλωσε ότι η σχέση αυτή ήταν σταθερή σε ανάλυση υποομάδων ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική θέση, το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τσαγιού, την άσκηση, τη λήψη βιταμίνης C και τον διαβήτη.

Ο μειωμένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από το είδος του καφέ, από το αν περιείχε ή όχι καφεΐνη ή αν ήταν στιγμιαίος ή μη.

Ο Daniel Lackland, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν είναι πρωτοπόρος αλλά επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, κανείς δεν γνωρίζει τον μηχανισμό. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2 και καρδιοπάθειας, δήλωσε ο ερευνητής. Ωστόσο, οι έρευνες εκείνες δεν πραγματοποιήθηκαν με πολύ αξιόπιστες μεθόδους.

Γενικά, βασίζονται σε αναφορές συμμετεχόντων σχετικά με την κατανάλωση, αλλά αυτό που εννοεί κάποιος λέγοντας ότι καταναλώνει 2 φλιτζάνια μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από την έννοια που δίνει κάποιος άλλος στα 2 φλιτζάνια. Επομένως, καταλήγει ο Lackland, δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν καφέ για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή: http://totefteri.blogspot.com
         iatronet.gr

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites
greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry