Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Woman Χ: Ενα άγνωστο είδος ανθρώπου...

Ενα μέχρι τώρα άγνωστο είδος ανθρώπου, που έζησε πριν από 30.000 χρόνια και περισσότερο στην Κ. Ασία, πιθανολογείται από γενετικές αναλύσεις που διεξήγαγαν σε απολίθωμα ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας «Μαξ Πλανκ» Λειψίας.


Η διαπίστωση αποκαλύπτει ένα περαιτέρω κύμα μετανάστευσης από την Αφρική, το οποίο κατά τους ειδικούς διαχωρίζεται από εκείνα τόσο του Homo erectus όσο και των προγόνων του Νεάντερταλ και του σύγχρονου ανθρώπου.
Γενετικό υλικό από οστούν απολιθωμένου δακτύλου, ανέλυσαν εργαστηριακώς ο Γερμανός ειδικός της παλαιογενετικής Γιοχάνες Κράουζε και ο Σουηδός συνάδελφός του Σβάντε Πεέμπο. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες διενήργησαν ανάλυση του DNA μιτοχονδρίων, που θωρούνται «σταθμοί παραγωγής ενέργειας» κάθε κυττάρου. Η ιδιαιτερότητα στο αντικείμενο ανάλυσης συνίσταται στο ότι αυτό κληρονομείται μόνον από πλευράς μητέρας και η εξέταση χρήζει μεγάλης προσοχής, καθώς σε απολιθωμένα οστά μεγάλης ηλικίας το DNA είναι συχνά αναμεμιγμένο με αντίστοιχο άλλων οργανισμών, είτε ομοειδών ή μυκήτων και βακτηριδίων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αποκάλυψαν ένα εντελώς νέο είδος ανθρώπου, που πιθανώς συμπληρώνει το ανθρώπινο γενεαλογικό δένδρο, αποτελώντας έναν νέο κρίκο μεταξύ του πρώιμου σύγχρονου ανθρώπου και του Νεάντερνταλ. Από την ηλικία του DNA μιτοχονδρίων -μεγαλύτερη των 30.000 χρόνων, οι ειδικοί δεν αποκλείουν, το νέο ανθρώπινο είδος να έζησε στη Ν. Σιβηρία παράλληλα με τους Νεάντερταλ και τους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου. Το οστούν του άγνωστου είδους, που οι Γερμανοί παλαιογενετιστές αποκαλούν εργαστηριακώς με το προσωρινό όνομα «Woman Χ», ανευρέθηκε πριν δύο χρόνια στο σπήλαιο Ντενισόβα της οροσειράς Αλτάι στη Ν. Σιβηρία. Οι γενετικές αναλύσεις του Γιοχ. Κράουζε και των συναδέλφων του δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».

Πηγές: Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr)
           spiegel online/wissenschaft, krone.at

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry