Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Δημιουργήθηκε... μανδύας αορατότητας

Γερμανοί και Βρετανοί ερευνητές έκαναν άλλο ένα βήμα για να γίνει ο άνθρωπος αόρατος.

Κατάφεραν να κάνουν ένα αντικείμενο (μια επιφάνεια χρυσού) να εξαφανιστεί χρησιμοποιώντας, για πρώτη φορά, έναν τρισδιάστατο "μανδύα" αορατότητας, αποτελούμενο από φωτονικούς κρυστάλλους.

Το επίτευγμα κατέστη εφικτό από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης υπό τον Τόλγκα Έργκιν και του Imperial College του Λονδίνου υπό τον πρωτοπόρο στις σχετικές έρευνες περί αορατότητας καθηγητή Τζον Πέντρι και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.



"Είναι σαν να κρύβει κάποιος ένα μικρό αντικείμενο κάτω από το χαλί, μόνο που αυτή τη φορά εξαφανίζεται και το χαλί", δήλωσε ο Νίκολας Στένγκερ, ένας από τους ερευνητές. "Όταν κοιτάξαμε για το αντικείμενο με φακό και κάναμε έλεγχο με το φασματοσκόπιο, άσχετα με τη γωνία υπό την οποία κοιτάζαμε το αντικείμενο, δεν βλέπαμε τίποτε. Είχε γίνει αόρατο", τόνισε.

Μέχρι τώρα οι μανδύες αορατότητας που είχαν δημιουργηθεί, "δούλευαν" μόνο σε 2 διαστάσεις, δηλαδή τα "αόρατα" αντικείμενα ήταν άμεσα ορατά από την 3η διάσταση.

Ο Ευρωπαϊκός "μανδύας" είναι ο πρώτος που κάνει αόρατες και τις 3 διαστάσεις. Αποτελείται από ειδικούς φακούς που "εξαφανίζουν" το φως, "κυρτώνοντας" τις ακτίνες του, καθώς αυτό διαχέεται από το προς απόκρυψη αντικείμενο προς τον παρατηρητή.

Ο "μανδύας αορατότητας" έχει διαστάσεις 100 επί 30 εκατομμυριοστόμετρα, ενώ το αντικείμενο που έγινε αόρατο, ήταν δέκα φορές μικρότερο. Οι ερευνητές ήδη εργάζονται για να μεγαλώσουν τις διαστάσεις τόσο του "μανδύα" όσο και του αντικειμένου που γίνεται αόρατο.

Πάντως, στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε ο Στένγκερ, δεν προβλέπεται ο μανδύας να γίνει τόσο μεγάλος, ώστε να κρέμεται από την πλάτη κάποιου και να τον κάνει αόρατο (σε στιλ Χάρι Πότερ!) ή να κάνει αόρατο ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα tank.

ΣΚΑΪ

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry