Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Nikon D700: Full frame DSLR και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα



Αν μέχρι στιγμής πιστεύατε πως η απόκτηση μιας full frame DSLR -και μάλιστα Nikon- είναι όνειρο απατηλό, ίσως θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στη Nikon D700, αφού η εταιρία φρόντισε και έβαλε σε ένα «μικρότερο» σώμα τον αισθητήρα του μεγαθήριου που ακούει στο όνομα D3 αλλά και το ίδιο βραβευμένο και ευέλικτο σύστημα εστίασης 51 σημείων και τα προσφέρει σε πολύ πιο προσιτή τιμή, δημιουργώντας έτσι μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή DSLR με φορμά FX, με ευέλικτο και εργονομικό σχεδιασμό σώματος, τον οποίο έχει δανειστεί από τη βραβευμένη Nikon D300.








Πληροφορίες

Αισθητήρας CMOS 12,1MP
Φορμά FX
Επεξεργαστής EXPEED
Price:
€2.199 (σώμα)



Η Nikon D700 έχει μικρότερο σώμα από τη Nikon D3 αλλά ενσωματώνει πληθώρα λειτουργιών και δυνατοτήτων. Επίσης, προσφέρει την ίδια ποιότητα εικόνας και τις ίδιες βασικές τεχνολογίες, όπως υψηλής ευαισθησίας αισθητήρα εικόνας CMOS 12,1 ενεργών Megapixel με μεγάλο βήμα pixel αλλά και τον ίδιο επεξεργαστή EXPEED υψηλής ταχύτητας.



Το σώμα, το εξωτερικό κάλυμμα, ο σκελετός και ο χώρος κατόπτρου της D700 έχει κατασκευαστεί από ανθεκτικό και ελαφρύ κράμα μαγνησίου. Μια προσεκτικά σχεδιασμένη σειρά στεγανοποιητικών δακτυλίων και άλλων εξειδικευμένων εξαρτημάτων στεγανοποίησης, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα συστήματα προστασίας της Nikon, κάνουν τη μηχανή ανθεκτική στην υγρασία και τη σκόνη.

Τα εργονομικά χειριστήρια και κουμπιά θα σας δώσουν άμεση πρόσβαση, επιλογή και ρύθμιση των λειτουργιών με μία κίνηση. Με το ειδικό κουμπί μπορείτε, για παράδειγμα, να αλλάξετε άμεσα από λήψη σε JPEG σε λήψη NEF (RAW) χωρίς να χρειαστεί να μπείτε σε υπομενού χάνοντας χρόνο.

Το γυάλινο πεντάπρισμα και η σκόπευση μέσα από το viewfinder είναι πραγματικά μια εμπειρία. Πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, γραμμές καδραρίσματος, δυνατότητα οριζοντίωσις της μηχανής με την ειδική ένδειξη κλίσης που χρησιμοποιεί την κλίμακα της φωτομέτρησης ως αλφάδι και άλλα πολλά θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε σε κάθε δύσκολη κατάσταση.

Για δύσκολες γωνίες λήψεις και όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σκόπευτρο της μηχανής, η D700 διαθέτει τη Λειτουργία Ζωντανής Προβολής (Live View) με σύστημα αυτόματης εστίασης με ανίχνευση αντίθεσης στην ίδια υψηλής ανάλυσης οθόνη LCD 3'' ιντσών που διαθέτουν η D3 και η D300. Για τη λειτουργία της ζωντανής προβολής είναι διαθέσιμες δύο επιλογές για λήψη στο χέρι ή για λήψη σε τρίποδο. Επιπλέον, για τη σωστή οριζοντίωση της μηχανής μπορείτε να εμφανίσετε στην οθόνη τον εικονικό ορίζοντα με άμεσες και ακριβείς πληροφορίες για τη θέση της μηχανής ως προς το οριζόντιο επίπεδο.




Η D700 διαθέτει ενσωματωμένο φλας με κάλυψη φακού 24mm που λειτουργεί ως φλας εντολέας για έως δύο ομάδες απομακρυσμένων μονάδων Speedlight. Το ενσωματωμένο φλας μπορεί να λειτουργήσει και ως strobo flash (repeating flash) δηλαδή να δώσει επαναλαμβανόμενες λάμψεις για εφέ πολλαπλών εκθέσεων στο ίδιο καρέ. Η ταχύτητα συγχρονισμού του φλας είναι στα 1/250 δευτερόλεπτα, συγχρονισμός με ταχύτητα κλείστρου 1/320 δευτερόλεπτα ή μικρότερη. Εάν όμως τοποθετηθεί εξωτερικό φλας, η μηχανή μπορεί να συγχρονίσει σε πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι η Nikon D700 μπορεί να συνδεθεί μέσω USB στον ασύρματο πομπό WT-4 και έτσι να είναι προσβάσιμη μέσω ασύρματου και ενσύρματου δικτύου.

H ακρίβεια του συστήματος αυτόματης εστίασης AF 51 σημείων Multi-CAM3500FX με παρακολούθηση 3D σε συνδυασμό με την ταχύτητα ριπής των λήψεων των 5fps (8fps με το προαιρετικό τροφοδοτικό μπαταρίας MB-D10), κάνουν την D700 ένα δυνατό εργαλείο για σκηνές δράσης. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 9, 21 ή και 51 σημείων εστίασης δυναμικής περιοχής. Επιλέγοντας 51 σημεία, η λειτουργία παρακολούθησης 3D χρησιμοποιεί τις πληροφορίες χρώματος από τον αισθητήρα RGB 1.005 pixel και παρακολουθεί αυτόματα τα κινούμενα θέματα στα σημεία AF. Αυτό πρακτικά σημαίνει καθαρές και εστιασμένες εικόνες στις γρήγορες λήψεις όπου δεν υπάρχει χρόνος για ανανέωση της εστίασης.

Αυτό που λείπει ίσως από τη D700 είναι η υποδοχή δεύτερης κάρτας μνήμης για περιπτώσεις backup ή και για απλό διαχωρισμό των αρχείων jpeg και RAW. Η μηχανή διαθέτη μόνο μια υποδοχή για κάρτα μνήμης Compact Flash (CF).

Οι εντυπώσεις μου, από τις πρώτες μου κιόλας λήψεις με τη Nikon D700, ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Σωστός κορεσμός, εξαιρετική λεπτομέρεια και ακρίβεια χρωμάτων. Η μηχανή μου έδινε την εντύπωση πως δύσκολα θα «τινάξω» τα λευκά, εκτός κι αν προσπαθήσω, κάτι που δεν ήθελα βέβαια.

Την εντύπωση της ισχυρής μηχανής και της ποιότητας των λήψεων που σχημάτισα για τη D700, ήρθε να ενισχύσει ο χαμηλότατος θόρυβος που παρουσίαζαν οι νυχτερινές λήψεις και οι πειραματισμοί μου σε πολύ χαμηλές συνθήκες φωτισμού ακόμα και σε ISO 6400. Επιπλέον, σε αυτές τις ακραίες συνθήκες και ρυθμίσεις η μηχανή διατήρησε ικανοποιητικά το φυσικό κορεσμό, τα χρώματα και τις λεπτομέρειες. Το τυπικό εύρος της D700 εκτείνεται από ISO 200 έως ISO 6400 με δυνατότητα αύξησης έως ISO 25600 (ισοδύναμο) και μείωσης έως ISO 100.

Στη φωτογραφία πορτρέτου που ακολουθεί, η λήψη έχει γίνει με ISO 6400 και φυσικά χωρίς τρίποδο, αφού τα τόσο υψηλά ISO μου έδωσαν γρήγορη ταχύτητα. Και οι τρεις φωτογραφίες της παρουσίασης έχουν τραβηχτεί με τον ταπεινό και πολύ φθηνό φακό Nikkor των 50mm f/1,8 D. Στις περισσότερες λήψεις, όμως, (που θα δείτε στη σχετική gallery σε λίγες μέρες) χρησιμοποίησα το φακό που συνόδευε τη μηχανή, έναν Nikkor 24 – 120mm f/3,5 – 5,6.


Συνοψίζοντας, η Nikon D700 είναι μια υψηλής ποιότητας επαγγελματική DSLR φωτογραφική μηχανή με φορμά FX, ισχυρά παραμετροποιήσιμη, με πληθώρα επιλογών και δυνατοτήτων. Με αυτήν μπορείτε να καταφέρετε πολλά από τα μοναδικά επιτεύγματα απεικόνισης των μεγαλυτέρων και ακριβότερων επαγγελματικών μηχανών, και όλα αυτά σε ένα μικρότερο σώμα με πιο προσιτή τιμή, που μας φέρνει πιο κοντά στο όνειρο.

ΠΗΓΉ:  http://wooz.gr

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry