Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

«Ομιχλοπαγίδα» : Το μυστικό πείραμα κατά της λειψυδρίας

«Ομιχλοπαγίδα»


Ένα πείραμα με την κωδική ονομασία «Ομιχλοπαγίδα» διεξάγεται την τελευταία εβδομάδα στην Κρήτη από το επίσημο γερμανικό κράτος, όμως κανένας δεν γνωρίζει, καθώς κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, η περιοχή που βρίσκεται ο πειραματικός σταθμός! Πολύ περισσότερο οι επικεφαλής του πειράματος δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τις περιοχές που έχουν απλώσει το περίεργο «χαλί» σιλικόνης που..... κατασκεύασαν στη Γερμανία και όπως υποστηρίζουν μπορεί να «παγιδεύσει» το νερό που κυκλοφορεί στον αέρα.
Διαβεβαιώνουν ότι έχουν επιλεγεί οι πιο παρθένες περιοχές και βουνοκορφές του νησιού αφού το νερό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τις καθημερινές ανάγκες αλλά ακόμη και για πόση! Το πείραμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας με 500.000 ευρώ, θα διαρκέσει ένα χρόνο και έχει στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ενός νέου τεχνολογικού υλικού που θα χρησιμεύσει όχι μόνο στη συλλογή νερού ακόμη κι αν κάποιος βρίσκεται στη Σαχάρα αλλά και για τη δημιουργία ρούχων τρίτης γενιάς!
oparapolitikos

Το project έχει παραγγελθεί από το γερμανικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος. Επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων είναι ο Κρητικός, διδάκτωρ
του Πολυτεχνείου της Στουτγάρδης, Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος μίλησε στην «Τ» για το πείραμα. Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει τις περιοχές στις οποίες διεξάγεται. Υποστήριξε ότι θα γίνει προσπάθεια να συλλεχθεί νερό από την ομίχλη των βουνών και τον αέρα της Κρήτης που είναι πολύ πλούσιος σε υγρασία. Ο λόγος που το νησί έχει πολύ υγρασία, εξηγεί ο κ. Στεφανάκης, οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνεμοι που φτάνουν στην Κρήτη, κυρίως νοτιάδες, προέρχονται από την Αφρική και μετακινούμενες οι αέριες μάζες πάνω από το Λιβυκό Πέλαγος μαζεύουν υδρατμούς, χωρίς αλάτι καθώς είναι βαρύτερο και κατακάθεται, ακριβώς τη στιγμή της εξάχνωσης του νερού. Σκοπός των Γερμανών είναι να καταφέρουν ακριβώς το ίδιο και να αντιστρέψουν τα φυσικά φαινόμενα, «παγιδεύοντας» δηλαδή το νερό του αέρα, ενώ αυτό κυκλοφορεί σε μικροσταγονίδια στην ατμόσφαιρα. Για την παγίδευση του νερού που μεταφέρεται από τις αέριες μάζες θα χρησιμοποιηθεί μια νέα πατέντα που εφηύρε ο κ. Στεφανάκης και μιμείται το τρίχωμα της λευκής άρκτου. Προηγούμενο πρότζεκτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο συμμετείχε ο κ. Στεφανάκης κατέδειξε ότι το τρίχωμα της λευκής αρκούδας αποτελείται από λεπτές, κοίλες και διάφανες τρίχες, που διασπούν τον όγκο του νερού και διατηρούν ζεστό το σώμα του ζώου ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -40 βαθμούς Κελσίου. Το τρίχωμα της λευκής άρκτου λοιπόν είναι υδροφόρο και όχι υδρόφιλο. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κατασκευάστηκε από τον κ. Στεφανάκη ο λεγόμενος ευέλικτος ή ελαστικός ηλιακός συλλέκτης. Αντιγράφτηκε το τρίχωμα της λευκής άρκτου και δημιουργήθηκαν λεπτές διάφανες ίνες από σιλικόνη, μιμούμενες το φυσικό τρίχωμα της αρκούδας, οι οποίες τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε δύο φύλλα σιλικόνης. Η μια στρώση σιλικόνης είναι διάφανη για να μπορεί να περνάει ο ήλιος και η εσωτερική πλευρά έχει ανάγλυφη κυψελοειδής όψη όπου βρίσκονται οι λεπτές ίνες σιλικόνης. Η άλλη στρώση είναι μαύρη για να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία. Ενδιάμεσα οι διάφανες ίνες θα «σχίζουν» τους υδρατμούς και έτσι θα συλλέγεται σε μορφή σταγονιδίων το νερό από τον αέρα.



Λίμνη από ομίχλη στην Κρήτη
Ο κ. Στεφανάκης εμφανίστηκε πολύ σίγουρος ότι το πείραμα της Κρήτης θα πετύχει καθώς όπως λέει υπάρχει αρκετή υγρασία. Παράδειγμα αποτελεί η λίμνη στο Αστυράκι, η οποία, όπως υποστηρίζει ο κ. Στεφανάκης, είναι ομιχλιακή. Δηλαδή γεμίζει από το νερό που υπάρχει μέσα στην ομίχλη. «Δεν έχει πηγές. Γεμίζει από τους υδρατμούς του αέρα που υγροποιούνται με τις μεγάλες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας από τη μέρα στη νύχτα. Το ίδιο συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και στον Αλμυρό Ποταμό» τονίζει ο κ. Στεφανάκης και εξηγεί ότι η «Ομιχλοπαγίδα» θα μπορούσε να μαζέψει το νερό από τον αέρα και τα νέφη. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη οι νοτιάδες μεταφέρουν νερό από το Λιβυκό πέλαγος. Ο ξηρός άνεμος κάνει υδροληψία από την επιφάνεια της θάλασσας. Επειδή το Na είναι βαρύτερο του H2O είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι το αλάτι κατακάθεται και δε μεταφέρεται μαζί με τα σταγονίδια νερού. «Έχω λοιπόν την υπόνοια ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού κυκλοφορεί στον αέρα και όχι στη γη. Στόχος μας λοιπόν είναι να κατεβάσουμε το νερό από τον αέρα, που είναι το όμβριο ύδωρ. Το νερό αυτό είναι πιο καθαρό από το νερό που βρίσκεται στη γη καθώς δεν μπορεί να μολυνθεί από βαριά μέταλλα όπως νικέλιο, κάδμιο κ.λπ. Αν κάνουμε γεώτρηση, τότε το νερό που θα πάρουμε θα πρέπει να το καθαρίσουμε. Αν πάρουμε όμως νερό από τον αέρα, είναι σαν να κάνουμε λήψη απιονισμένου νερού. Αρκεί να το λάβουμε το νερό από ψηλές κορφές και να είναι αρκετά καθαρό. Έτσι θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να αλλάξει και το σύστημα υδροπαραγωγής» εξηγεί ο κ. Στεφανάκης και καταλήγει λέγοντας ότι θα γίνουν μετρήσεις και θα παρατηρηθεί η κίνηση των υδρατμών στο περιβάλλον της Κρήτης. Στη Σαχάρα έχει παρατηρηθεί ότι τα νέφη υδρατμών κινούνται οριζόντια, όμως ο ίδιος εκτιμά ότι σε περιβάλλον με βλάστηση η κίνηση αυτή είναι κάθετη.
Του Λευτέρη Συμβουλάκη/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΛΜΗ

Πηγή:http://thenewsbus.blogspot.com

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry