Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Για πρώτη φορά η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με τις πλημμύρες!!!

Δύο επιστημονικές μελέτες, που εμφανίζονται στη σημερινή έκδοση της επιθεώρησης Nature συνδέουν για πρώτη φορά άμεσα την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες.


Μία έρευνα για το Βόρειο Ημισφαίριο έδειξε ότι η πιθανότητα ακραίας βροχόπτωσης σε μία οποιαδήποτε ημέρα αυξήθηκε κατά 7% κατά το τελευταίο ήμισι του 20ου αιώνα.

Μία δεύτερη έρευνα του Μάιλς Αλεν και των συνεργατών του από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο έχει σχεδόν διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπερβολικής υγρασίας που προκαλεί πλημμύρες.

Μέχρι σήμερα, οι κλιματολόγοι προέβλεπαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνοδευόταν από ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά οι μελέτες τους δεν είχαν επιτύχει να αναδείξουν μία τόσο στενή σχέση, ανέφεραν οι συγγραφείς των ερευνών.

Και οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν εξελιγμένα μοντέλα από τον υπολογιστή, με τα οποία ανέλυσαν τα δεδομένα για το κλίμα, τη θερμοκρασία και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. "Τα κλιματικά μοντέλα έχουν βελτιωθεί πολύ σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όταν βασικά δεν μπορούσαμε να πούμε τίποτα για τις βροχοπτώσεις", είπε η Γκαμπριέλ Χέγκερλ, κλιματολόγος-ερευνήτρια και συγγραφέας της πρώτης μελέτης μαζί με τους συνεργάτες της από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Σε αυτή την έρευνα τα δεδομένα ελήφθησαν από Μετεωρολογικούς Σταθμούς στο Βόρειο Ημισφαίριο.Η έρευνα του Αλεν επικεντρώθηκε στις πλημμύρες στην Αγγλία και την Ουαλία στη διάρκεια του 2000. "Αυτό που συνέβαινε μία φορά στα εκατό χρόνια στο κλίμα μπορεί στο μέλλον να συμβαίνει δύο φορές συχνότερα", είπε ο Αλεν συνοψίζοντας την έρευνά του στην ηλεκτρονική έκδοση του Nature.

Πηγή: ΑΠΕ

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry