Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

"Σε όλη την Ελλάδα πετρέλαιο" σύμφωνα με τους επιστήμονες...

Η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως μία από τις λιγότερο ερευνημένες περιοχές του κόσμου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι ερευνητικές γεωτρήσεις δεν ξεπερνούν τις 175 σε σύνολο έκτασης 130.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά την λεκάνη του Πρίνου, που έχει έκταση περίπου 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στην οποία έχουν γίνει μόλις 26 ερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ οι ερευνητικές εργασίες στην περιοχή συνεχίζονται.


Την εικόνα αυτή φιλοδοξεί να αλλάξει η κυβέρνηση, με τη δημιουργία και ενεργοποίηση ενός Εθνικού Φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις σχετικού νομοσχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το ιστορικό των ερευνών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων και Ενεργειακός Οικονομολόγος, το ιστορικό των ερευνών για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια έχει ως εξής:

-Από το 1903 ως το 1974 έγιναν 52 ερευνητικές γεωτρήσεις από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, μεταξύ αυτών οι εταιρίες BP, TEXACO, CHEVRON και OCEANIC.

-Από το 1960 ως το 1967 το Ελληνικό Δημόσιο έκανε 17 γεωτρήσεις.

-Στο διάστημα 1975 - 1996 η ΔΕΠ-ΕΚΥ (πρώην θυγατρική των ΕΛΠΕ με αντικείμενο την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων) έκανε 74 γεωτρήσεις.

-Από το 1971 ως το 2010 η Κοινοπραξία NAPC και οι εταιρίες που την διαδέχθηκαν, μετά την αποχώρησή της το 1999, έκαναν 26 γεωτρήσεις στην περιοχή Καβάλας / Πρίνου, στο Θρακικό πέλαγος.

-Οι τελευταίες παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα έγιναν το 1997 στη Δυτική Ελλάδα, σε Κοινοπραξίες των ΕΛΠΕ με τις εταιρίες Enterprise Oil και Triton, όπου εκτελέστηκαν συνολικά 6 γεωτρήσεις ως το 2002.

Τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν με την ολοκλήρωση των ερευνών αυτών είναι, αναλυτικά:

-Στο Θρακικό πέλαγος τα κοιτάσματα πετρελαίου Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, Έψιλον, Άθως, Αμμώδης και Ανατολική Θάσος και το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια Καβάλα.

-Στη Χαλκιδική, το κοίτασμα φυσικού αερίου Επανωμή.

-Στο Ιόνιο, το κοίτασμα πετρελαίου Δυτικό Κατάκωλο και η ανακάλυψη κοιτάσματος ασφάλτου στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, από τις 149 γεωτρήσεις που έγιναν εκτός της περιοχής του Θρακικού πελάγους, μόνο οι 20 - 22 ανταποκρίνονται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Αυτό σημαίνει ότι περιοχές που έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, μπορεί σήμερα να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Είναι ενδεικτικό ότι οι επόμενες παραχωρήσεις που σχεδιάζει το Δημόσιο, με την ενεργοποίηση του νέου φορέα για την έρευνα υδρογονανθράκων, σχεδιάζονται στη Δυτική Ελλάδα.

Δηλαδή στις ίδιες περιοχές που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα το 1997 οπότε είχαν παραχωρηθεί δύο περιοχές στη ΒΔ Πελοπόννησο και την Ήπειρο στην Enterprise Oil και άλλες δύο σε Αιτωλοακαρνανία και Πατραϊκό Κόλπο στην Triton.

Οι έρευνες τότε δεν απέδωσαν, αλλά και οι γεωτρήσεις δεν έφθασαν το βάθος που προέβλεπαν οι αρχικές συμφωνίες.

Στις "πετρελαιοπιθανές" περιοχές της χώρας σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση, περιλαμβάνονται η Δυτική Ελλάδα, τα Γρεβενά, ο Θερμαϊκός Κόλπος, το Θρακικό πέλαγος, η Δυτική Θράκη, η θαλάσσια περιοχή των Σποράδων, το Αιγαίο και η θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Cosmo.gr

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry