Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Βελτίωση και εξωραϊσμός στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού...



Λεμεσός: Ένα πρωτότυπο και μεγαλεπήβολο έργο, που θα συμβάλει καθοριστικά στο λίφτινγκ που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό και ιδιαίτερα στην περιοχή του παραλιακού μετώπου της πόλης, αποτελεί ο σχεδιασμός που προωθεί ο δήμος για βελτίωση των κτηρίων του παραλιακού δρόμου. Επίκεντρο της προσπάθειας θα είναι η βελτίωση και ο εξωραϊσμός των προσόψεων των κτηρίων (κατοικιών καταστημάτων, εστιατορίων και άλλων εμπορικών υποστατικών) που καλύπτουν την περιοχή, από το παλιό λιμάνι μέχρι το ξενοδοχείο ΗolidayΙnn, που εμπίπτει στα όρια του δήμου Λεμεσού.


Ο πρότυπος χαρακτήρας που επιδιώκεται να δοθεί στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού καθορίζεται μέσα από σχετική μελέτη, που ετοιμάστηκε από ιδιώτη μελετητή για λογαριασμό του δήμου. Τα πορίσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Μέγαρο, προς ενημέρωση ανώτερων αξιωματούχων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Όπως διαπιστώνεται, η ποιότητα των κτηρίων του δομημένου περιβάλλοντος στο παραλιακό μέτωπο παρουσιάζει συμπτώματα περιβαλλοντικής φθοράς και οπτικής ρύπανσης, ενώ γενικά η υποδομή στερείται ικανοποιητικής τουριστικής ταυτότητας. Σε πλείστα τμήματα του παραλιακού δρόμου πέραν από τις ελλείψεις βασικής τουριστικής υποδομής, παρατηρούνται φαινόμενα ανεξέλεγκτης δόμησης, αυθαιρεσιών, επεμβάσεων και παρανομιών (αυθαίρετες προσθήκες κι επεκτάσεις, τοποθέτηση ακαλαίσθητων πινακίδων φωτεινών και μη, παρανόμων στεγάστρων κ.ά.), ενώ η συνεχής παράνομη στάθμευση σε σημεία που έχουν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν τις αστικές συγκοινωνίες και η αδιαφορία που επιδεικνύουν κάποιοι οδηγοί για την απρόσκοπτη διακίνηση των πεζών, όπως και η επιμονή τους να «κόβουν» στη μέση με τα αυτοκίνητά τους τα πεζοδρόμια, συμπληρώνουν την ανομοιογένεια και την ακαταστασία, που υποβαθμίζει τη συνολική εικόνα του παραλιακού δρόμου.

Στη μελέτη καθορίζονται με σαφήνεια μια σειρά από διορθωτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να αναληφθούν από κοινού για να προσδώσουν μια ριζική αλλαγή στην εικόνα που παρουσιάζε σήμερα το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

Πρόκειται για έργο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, το οποίο όχι μόνο θα βελτιώσει αισθητικά την εικόνα των προσόψεων των κτηρίων, αλλά θα συντελέσει καθοριστικά και στην εξάλειψη της ασχήμιας και των παρανόμων επεμβάσεων, ή επεκτάσεων που έγιναν από ιδιοκτήτες, σχετικά με τις επιχειρήσεις, ή τα υποστατικά τους ή πάνω στον παραλιακό πεζοδρόμο.

Χαρακτηρίζοντας το έργο εξαιρετικό, η διευθύντρια τουρισμού του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου τόνισε ότι ο Οργανισμός, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του, θα στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία του δήμου. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι, με την αποπεράτωση του έργου, θα βελτιωθεί η γενική εικόνα της περιοχής, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πόλης.

Θα ολοκληρωθεί το 2013 μαζί με άλλα μεγάλα έργα

Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος θα απαιτηθεί μια δαπάνη τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να εξασφαλιστεί με την οικονομική συνδρομή του κράτους και των 2.000 περίπου επηρεαζόμενων ιδιοκτήτων. Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων θα γίνει μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 και θα ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών, ώστε να συμπέσει και με την ολοκλήρωση των άλλων μεγάλων έργων της πόλης, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, της παραλιακής επίχωσης, του παλιού λιμανιού, της μαρίνας, με όλες τις παρεμφερείς χρήσεις, και της διαμόρφωσης σε γραμμικό πάρκο του ποταμού «Γαρύλλη».

http://www.philenews.com

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry