Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Αράχνη: ο εγκυρότερο​ς μετεωρολόγ​ος της φύσης!!!

Το ότι τα ζώα προβλέπουν πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους τις αλλαγές του καιρού είναι γεγονός αναμφισβήτητο και με πολλαπλά παραδείγματα αποδεδειγμένα.
Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τις αντιδράσεις τους και
θα διαπιστώσει πως είναι τα πιο...έγκυρα δελτία καιρού. Π.Χ. τα χελιδόνια μας ανακοινώνουν της καλοκαιρία όταν πετούν ψηλά, τα έντομα όταν συνεχίζουν τις νυχτερινές τους πτήσεις ενώ οι νυχτερίδες, όταν πετούν νωχελικά προς τη δύση του ηλίου.

Αντίθετα όταν παρατηρούμε τα χελιδόνια να πετούν χαμηλά, τα πουλιά να καθαρίζουν τα φτερά τους, τις γάτες να καθαρίζονται επίμονα, τα σκυλιά να σκάβουν το έδαφος και τα ψάρια να πηδούν έξω από το νερό, πρέπει να περιμένουμε βροχή.
Όταν πρόκειται να πλήξουν δυνατοί άνεμοι το μέρος όπου ζούμε, και πάλι μας προειδοποιούν τα ζώα. Παράδειγμα οι γάτες που τρέχουν σαν μανιακές μέσα στο σπίτι ή οι κατσίκες που χοροπηδούν σαν τρελές από δω κι από κει, ενώ το ομαδικό, ξαφνικό πέταγμα των μελισσών προς την κυψέλη τους και η εμφάνιση των ποντικιών στα σπίτια, προμηνύουν το ξέσπασμα της καταιγίδας.
Το πιο έγκυρο βαρόμετρο του ζωικού βασιλείου, όμως, είναι η αράχνη.
Το προικισμένο αυτό έντομο αποτελεί - εκτός από τον καλύτερο αρχιτέκτονα της φύσης και τον πιο θαυμαστό καλλιτέχνη - τον ικανότερο μετεωρολόγο!
Τις αράχνες τις συναντάμε παντού, από την πιο πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή έως την πιο απομονωμένη εξοχική τοποθεσία. Όπου κι αν τη βρούμε, πρέπει να την αφήσουμε ελεύθερη να δημιουργήσει το έργο της, τον περίφημο ιστό. Και τότε, παρατηρώντας την προσεκτικά είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τον ...καιρό.
'Οταν ο καιρός είναι καλός, οι ίνες που δημιουργεί η αράχνη για να υφάνει τον ιστό της είναι μακριές. Και όσο πιο αργά, προς το απόγευμα, υφαίνει με μακριές ίνες, τόσο πιο σίγουροι είμαστε πως η καλοκαιρία θα διατηρηθεί όλο το βράδυ.
Αντίθετα, εάν ο καιρός δεν είναι καλός, η αράχνη, αφού θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ύφανσης του ιστού της, θα μικρύνει αισθητά και το μέγεθος αυτών των ινών.
Όσο πιο άσχημες θα είναι οι καιρικές συνθήκες τόσο πιο μικρές θα είναι οι ίνες.
Η έντονη κακοκαιρία θα οδηγήσει τελικά την αράχνη στην πλήρη αδράνεια έως τη στιγμή που θα διαισθανθεί και πάλι την αλλαγή του καιρού και θα συνεχίσει με ζήλο και εργατικότητα την ολοκλήρωση του έργου της!
Πυραμίς 2009

http://www.i-diadromi.com

buzz it!

2 σχόλια:

Προεδρος είπε...

μπες και συ στο δικό μου μπλογκ

Προεδρος είπε...

μπες στο http://www.relaxfc.com/ γινε μέλος θα βεις φωτο από κύπρο

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry