Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Τρεις ερασιτέχνες αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα άγνωστο και ιδιαίτερα σπάνιο είδος άστρου!Τρεις ερασιτέχνες αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα σπάνιο είδος άστρου πάλσαρ, δουλεύοντας στο πλαίσιο του διεθνούς εθελοντικού προγράμματος Einstein@Home.

Οι «αστρονόμοι» (δύο επαγγελματίες της πληροφορικής από τις ΗΠΑ και ένας αναλυτής συστημάτων από τη Γερμανία), που παρουσίασαν την ανακάλυψή τους στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το BBC, το “Nature” και το “Science”, αξιοποίησαν την υπολογιστική ισχύ των κομπιούτερ τους, τους οποίους έβαλαν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα.

Κάνοντας λόγο για άστρα πάλσαρ, εννοούμε τους ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων, τρομακτικής πυκνότητας, που εκπέμπουν, από τους μαγνητικούς πόλους τους, ραδιοκύματα στο διάστημα).


Η τάση που έχει δημιουργηθεί με τα εθελοντικά προγράμματα, έχει γνωρίσει ευρύτερη ανάπτυξη διεθνώς τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν στηθεί διάφορα «κατανεμημένα» δίκτυα συνεργαζόμενων υπολογιστών ανά τον κόσμο (όπως π.χ. το SETI@home που αναζητά ραδιοσήματα εξωγήινων), τα οποία εμπλέκουν πολλές χιλιάδες εθελοντών πολιτών σε διάφορα επιστημονικά «πρότζεκτ».

Μεταξύ αυτών, το Einstein@Home αξιοποιεί τη συνδυαζόμενη επεξεργαστική ισχύ πολλών χιλιάδων οικιακών υπολογιστών σε 192 χώρες για να αναλύει μεγάλους όγκους αστρονομικών δεδομένων.

Κάπως έτσι, οι τρεις ερασιτέχνες…χτύπησαν διάνα βρίσκοντας ένα διπλό πάλσαρ, ένα είδος άστρου που προέρχεται από τη βαρυτική κατάρρευση προς το εσωτερικό του ενός γιγάντιου άστρου (με μάζα οκτώ έως 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του δικού μας ήλιου) και το οποίο αποτελεί το απομεινάρι της έκρηξης σουπερνόβα που ακολουθεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο γειτονικά άστρα κατέρρευσαν, εκ των οποίων το ένα απορρόφησε σταδιακά το άλλο, και το διπλό πάλσαρ έμεινε πια μονό.

Το συγκεκριμένο πάλσαρ -που ανακαλύφθηκε «ψαχουλεύοντας» στον μεγάλο όγκο δεδομένων ραδιοαστρονομίας που παρήγαγε το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο- περιστρέφεται 41 φορές το δευτερόλεπτο γύρω από τον εαυτό του εκπέμποντας ραδιο-ακτινοβολία, σαν πανίσχυρος διαστημικός φάρος.

Όπως είπε ο καθηγητής αστρονομίας Τζιμ Κόρντις του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, τέτοια πάλσαρ που κάποτε ήσαν διπλά, πρέπει να υπάρχουν περισσότερα στο σύμπαν, όμως λίγα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, γεγονός που αυξάνει τη σημασία της ανακάλυψης των ερασιτεχνών αστρονόμων.

Όπως είπε ο Κόρντις, η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της φυσικής των αστέρων νετρονίων (πάλσαρ) και του τρόπου σχηματισμού τους.

Περίπου το ένα τρίτο της επεξεργαστικής ισχύος του προγράμματος σήμερα αφιερώνεται στη μελέτη των δεδομένων του τηλεσκοπίου Αρεσίμπο. Η νέα αστρονομική ανακάλυψη είναι ουσιαστικά η πρώτη σημαντική που γίνεται από το πρόγραμμα.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites
greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry