Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Επιστρέφει στην Κύπρο το πρώτο γραπτό κτηματολόγιο!!!


Η αρχαία πλάκα Ιδαλίου που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια και αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο γραπτό κτηματολόγιο πρόκειται να επιστρέψει στην Κύπρο.


Η αρχαία πλάκα είχε κλαπεί από την Κύπρο πριν από 160 χρόνια και έκτοτε βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από το δήμαρχο Λεόντιου Καλλένου προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, η αυθεντική πλάκα του Ιδαλίου πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ιδαλίου στην Κύπρο.

Αυτό αναμένεται να συμβεί στα μέσα του επόμενου χρόνου, ενώ πρόκειται να κατασκευαστεί και αντίγραφο της πλάκας Ιδαλίου για να φιλοξενηθεί στο τοπικό μουσείο.

«Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική γιατί μετά από 160 χρόνια η πλάκα του Ιδαλίου, που αποτελεί το πρώτο παγκόσμια γραπτό κτηματολόγιο, θα βρίσκεται στον τόπο όπου κατασκευάστηκε πριν από 2500 χρόνια, έστω και για λίγες μέρες», δήλωσε βαθιά συγκινημένος ο δήμαρχος Ιδαλίου.

Η πλάκα που βρέθηκε στο αρχαίο Ιδάλιο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για το σχεδιασμό του εμβλήματος της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου της Κύπρου. Σύμφωνα με το Ιστορικό της Αρχαίας Πλάκας Ιδαλίου (1ο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.) που αναγράφεται στην ιστοσελίδα, η αρχαία πόλη του Ιδαλίου περιθάλπει τους τραυματίες της μετά τη μάχη με τους Μήδους που την πολιορκούσαν.

Από το περιεχόμενο του κειμένου που αναγράφεται σε αυτήν, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν:

1. Ατομική ιδιοκτησία

2. Ιδιοκτησία του βασιλιά (κάτι το ίδιο με τη σημερινή Κρατική Ιδιοκτησία)

3. Ιδιοκτησία της Πόλης (Κοινοτική Ιδιοκτησία)

4. Ιερατική Ιδιοκτησία

5. Κληρονομική διαδοχή

6. Φορολογία των εισοδημάτων από τη γη

7. Προστασία του τίτλου ιδιοκτησίας με εγγυητές το βασιλιά, την πόλη, και την ιέρεια προστάτιδα της πόλης Αθηνά, και με ποινικές ρήτρες σε όποιο διώξει από τα χωράφια αυτά, τον Ονάσιλο, τα αδέλφια του ή και τα παιδιά του.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry