Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην Κυπροβάσα!



Κατακάηκε μεγάλης έκτασης δασική γη

Η πυρκαγιά αποδίδεται σε εμπρησμό


Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε χτες στις 19:24 η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15:27 στο Δάσος Μαχαιρά στις περιοχές Διπλοπόταμα στην Κυπροβάσα, Μούττη του Κόρνου, Σκοτεινή και Τερατσωτός.


Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Λεωνίδας Λεωνίδου, η πυρκαγιά κατέκαψε συνολικά ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο κρατικού δάσους- ιδιωτικών δασικών εκτάσεων και ιδιωτικών γεωργικών καλλιεργειών.


Η πυρκαγιά αποδίδεται σε εμπρησμό και η κατάσταση θα εκτιμηθεί σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Για σήμερα, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Νικολάου, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τις ώρες με τις υψηλές θερμοκρασίες, για το φόβο αναζωπύρωσης της φωτιάς στις καμένες εκτάσεις. Επιπλέον, σήμερα θα αρχίσουν οι έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αίτια πρόκλησης της μεγάλης πυρκαγιάς.


Η φωτιά είχε ξεσπάσει γύρω στη 01.30 χθες το μεσημέρι και τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 19.30 το βράδυ. Για την κατάσβεσή της έδιναν μάχη για επτά ώρες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πετυχαίνοντας να αποτρέψουν την επέκτασή της σε μεγαλύτερη έκταση δάσους. Απειλήθηκαν εξοχικές κατοικίες, ενώ κάηκε συνολική έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου με πευκόδασος, κρατικό και ιδιωτικό, και θαμνώδη βλάστηση, τόσο στο δάσος του Μαχαιρά όσο και στις περιοχές Μούττη του Κόρνου, Σκοτεινών και Τερατσωτός.


Τρεις Υπουργοί βρέθηκαν στην περιοχή της πυρκαγιάς, και συντόνισαν τις προσπάθειες πυρόσβεσης, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, Δημοσίας Τάξεως, Λουκάς Λουκά, και Γεωργίας, Δημήτρης Ηλιάδης. Με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχαν, είναι πεπεισμένοι ότι η πυρκαγιά είναι κακόβουλη, με τον Υπουργό Εσωτερικών να κάνει λόγο για έγκλημα. Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως εξέφρασε, με τη σειρά του, την ελπίδα ότι οι ένοχοι θα εντοπισθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.


Μαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι συνέβαλαν στις προσπάθειες πυρόσβεσης με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους, αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε αφού από την περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί από κυνηγούς. Οι φλόγες ξέσπασαν ταυτόχρονα σε τέσσερις εστίες, σε απόσταση από 700 μέτρα μέχρι ένα χιλιόμετρο η μία από την άλλη, σε δύσβατη περιοχή μέσα σε κοίτη ποταμού. Η μορφολογία του εδάφους ήταν ένας από τους παράγοντες που δυσχέραινε τις προσπάθειες πυρόσβεσης.



 Μάχη με τις φλόγες


Όλη νύχτα παρέμειναν σε πλήρη διάταξη επιφυλακής οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στη δασική περιοχή Κυπροβάσα, ανάμεσα στον Λυθροδόντα και τα Λεύκαρα, για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις, και εργαζόμενοι για να κατασβήσουν ολοκληρωτικά τη μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε χθες το απόγευμα ολόκληρο το δάσος του Μαχαιρά.

Στην προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, υπέστησαν εγκαύματα, ευτυχώς όχι σοβαρά, δύο μέλη του Τμήματος Δασών. Στην επιχείρηση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς συμμετείχαν συνολικά 258 πυροσβέστες, από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της επαρχίας Λευκωσίας και εθελοντές, ενώ σε πλήρη επιφυλακή ήταν και οι δυνάμεις της επαρχίας Λάρνακας, 67 πυροσβεστικά οχήματα και οκτώ πτητικά μέσα: τα τρία ελικόπτερα που μισθώνει η Δημοκρατία, τα δυο αεροπλανάκια του Τμήματος Δασών, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και ακόμα δύο των Βρετανικών Βάσεων.


Όπως είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα παραμείνουν και σήμερα στη περιοχή, μέχρι που αυτή να καταστεί εντελώς ασφαλισμένη.

iKypros

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry