Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Paul Krugman: Η Ελλάδα θα καταλήξει να φύγει από το ευρώ




Πολύ φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα καταλήξει να φύγει από το ευρώ», υπογραμμίζει στο blog του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.

Ο Krugman εκτιμά ότι η χώρα όχι μόνο θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της -ευφημισμός για την άρνηση πληρωμής του δημοσίου χρέους, αλλά θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, ενώ τονίζει πως έχει αρχίσει να μοιάζει με την Αργεντινή του 2001.


Ωστόσο, επισημαίνει ότι η αντίληψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη.

Αναλυτικότερα, δηλώνει ότι «έχω ήδη αναφέρει τη λογική μου: ακόμα και με αναδιάρθρωση χρέους, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει σοβαρά προβλήματα, αναγκασμένη να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας -και να προκαλέσει βαθιά οικονομική ύφεση- μόνο για να κλείσει το πρωτογενές, άτοκο έλλειμμα».

Αυτό που θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για λιτότητα θα ήταν κάτι που θα βοηθούσε την επέκταση της οικονομίας, ή τουλάχιστον τη μη συρρίκνωσή της σε τόσο μεγάλο βαθμό, αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι αυτό θα μείωνε την οικονομική οδύνη, αλλά θα αύξανε τα έσοδα, μειώνοντας το αναγκαίο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σημειώνει, δε, ότι ο μοναδικός δρόμος για οικονομική επέκταση είναι η αύξηση των εξαγωγών, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι ελληνικές δαπάνες και οι τιμές καταγράψουν κάθετη πτώση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλιώς, θα υπάρξει υποτίμηση, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ.

Επιπλέον, τονίζει ότι σε μία τέτοια περίπτωση, αυτό θα πυροδοτούσε καταστροφικές επιθέσεις στις τράπεζες.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry