Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Βρήκαν πυραμίδα 1.400 ετών για… ζωντανούς!!

Εξαιρετικά ασυνήθιστη χαρακτήρισαν οι αρχαιολόγοι την πυραμίδα 1.400 ετών που ανακάλυψαν στο Περού. Η ακέφαλη πυραμίδα, που κατασκευάστηκε από τη φυλή Μότσε, λειτουργούσε για τους ζωντανούς και όχι για τους νεκρούς, ενώ μέσα της έφερε έναν θησαυρό αντικειμένων, τοιχογραφιών και ανθρώπινων λειψάνων.


Η πυραμίδα βρέθηκε στην περιοχή Χουάκα Κολοράντα, που μεταφράζεται «χρωματιστός λόφος». Ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Εντουαρντ Σβένσον του Πανεπιστημίου του Τορόντο, υποψιαζόταν την αρχαιολογική σημασία της περιοχής: «Το ήξερα ότι ήταν κάτι παραπάνω από ένας φυσικός λόφος - είχε τροποποιηθεί». Και επιβεβαιώθηκε.

«Η μεγαλύτερή μας έκπληξη ήταν ότι στο πάνω μέρος της πυραμιδικής αυτής κατασκευής βρήκαμε κατοικίες της ελίτ» συνέχισε ο καθηγητής Σβένσον προσθέτοντας ότι το φαινόμενο είναι σπάνιο. Ακόμα και για τους Μότσε, η χρήση των πυραμίδων ήταν τις περισσότερες φορές για ταφικούς ή τελετουργικούς σκοπούς, αντί για την καθημερινή ζωή.

Το δομικό σύμπλεγμα πιθανότατα κατοικούνταν από 25 ανθρώπους, ενώ συμπληρώνονταν από αυλές, κουζίνα, και βάσεις για «πάικα» - μεγάλα αγγεία για την αποθήκευση νερού και ζύθου από καλαμπόκι.

Πολλές τοιχογραφίες κάλυπταν τους διαδρόμους της κορυφής της πυραμίδας. Η πιο καλά διατηρημένη αναπαριστά έναν πολεμιστή των Μότσε, οποίος σύμφωνα με τον καθηγητή μοιάζει με «στρουμφάκι», και κρατάει ένα ρόπαλο. Ανάμεσα στις άλλες τοιχογραφίες, βρέθηκε η εικόνα ενός κάκτου με δύο κορυφές βουνών και το ουράνιο τόξο, και δύο ανθρώπων που μετέφεραν σε φορείο κάποιον τρίτο.

Βρέθηκαν ακόμα λείψανα τριών έφηβων κοριτσιών και μέρη από τις σορούς τεσσάρων ακόμα ατόμων -πιθανόν αποτελούν ίχνη ανθρωποθυσιών-, καθώς και μεγάλο μέρος χάλκινων αντικειμένων -μαχαίρια, σπαθιά, κιβώτια και κοσμήματα-, γεγονός που οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι «η δύναμη αυτών των εκλεκτών ίσως να βασιζόταν στον έλεγχο της παραγωγής χαλκού».

http://www.typos.com.cy

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry