Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Κύπρος: 1.800 ευρώ η χορηγία για απόσυρση!

Θα επωφεληθούν 1.111 ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων (ηλικίας πέραν των 15 ετών), οι οποίοι θα τα αντικαταστήσουν με καινούργια, χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων

Η Κυβέρνηση κατάλαβε νωρίς ότι το σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων που είχε εγκρίνει τον Ιούνιο το Υπουργικό δεν θα απέφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, γι΄ αυτό και τρεις, σχεδόν, μήνες μετά αποφάσισε την πλήρη διαφοροποίησή του.

1.800 ευρώ η χορηγία

Αντί των 750 και 100 ευρώ, αντίστοιχα, που είχε αποφασίσει το Υπουργικό να δίνονται ως χορηγία στους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων (άνω των 15 χρόνων), που θα τα απέσυραν και θα τα αντικαθιστούσαν με καινούργια, το νέο σχέδιο, που αποφασίστηκε τις τελευταίες ημέρες και θα εξαγγελθεί προσεχώς, προνοεί ότι ο ιδιοκτήτης θα λαμβάνει το ποσό των 1.800 ευρώ. Υπό μία μόνο προϋπόθεση: Ότι το καινούργιο αυτοκίνητο που θα αγοράζει θα παράγει-εκπέμπει λιγότερα των 165 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

Ήταν δώρον άδωρον

Από την εν λόγω φάση τού σχεδίου απόσυρσης αναμένεται να ωφεληθούν 1.111 ιδιοκτήτες καινούργιων οχημάτων που θα αγοραστούν. Είναι σίγουρο πως θα επιδειχθεί ενδιαφέρον, εν αντιθέσει με το σχέδιο όπως αυτό είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του της 6ης Ιουνίου 2010. Όπως είχε γράψει τότε ο «Π», το σχέδιο συνιστούσε κατ΄ ουσία δώρον άδωρον, επειδή το κίνητρο των 750 ευρώ φάνταζε περισσότερο ως αντικίνητρο, παρά ως κίνητρο. Και τούτο, επειδή ένας κάτοχος αυτοκινήτου ηλικίας 15 χρόνων θα προτιμούσε να το πωλήσει και να λάβει περισσότερα από 750 ευρώ, παρά να εμπλακεί στις διαδικασίες απόσυρσης και να λάβει μόνο το πιο πάνω ποσό.

Οι τρεις κατηγορίες

Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων άρχισε να εφαρμόζεται στην Κύπρο το έτος 2008, με παροχή χορηγιών τριών κατηγοριών. Η πρώτη κατηγορία αφορούσε τα οχήματα που ήταν παρατημένα στις χωράφες και στις αυλές των σπιτιών. Εάν ο ιδιοκτήτης το οδηγούσε στην ανακύκλωση, λάμβανε ως χορηγία το ποσό των 275 ευρώ. Δικαιούχοι χορηγίας κατηγορίας Β ήταν οι ιδιοκτήτες οχημάτων ηλικίας πέραν των 15 χρόνων, τα οποία, όμως, καλύπτονταν έστω και για μια ημέρα με άδεια κυκλοφορίας τους τελευταίους 15 μήνες. Αυτής της κατηγορίας η χορηγία ήταν ύψους 684 ευρώ. Στην Γ κατηγορία εντασσόταν η χορηγία ύψους 1.283 ευρώ και δικαιούχοι ήταν οι ιδιοκτήτες που έδιναν προς ανακύκλωση το παλαιό όχημά τους, αλλά αγόραζαν και καινούργιο χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων. Επίσης, όσοι αγόραζαν περαιτέρω χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων καινούργιο όχημα, ήταν δικαιούχοι χορηγίας ύψους 1.710 ευρώ.


ΠΟΛΙΤΗΣ

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry