Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας των πρατηρίων πετρελαιειδών



Απόφαση για επ’ αόριστον κλείσιμο των πρατηρίων πώλησης πετρελαιοειδών συμπεριλαμβανομένων και των αυτόματων κερματοδεκτών σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο από την Τρίτη στις 6 το πρωί έλαβε το η Παγκύπρια Κεντρική Επιτροπή των Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, ύστερα από την απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να εκδώσει διάταγμα καθορισμού ανώτατης λιανικής τιμής πώλησης των καυσίμων.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης της 28μελούς Κεντρικής Επιτροπής των Πρατηριούχων που εκπροσωπεί 280 πρατηριούχους πετρελαιοειδών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος
της Παγκύπριας Κεντρικής Επιτροπής των Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι «η απόφαση του 28μελούς συμβουλίου είναι καθολική. Κλείσιμο των πρατηρίων από τις έξι αύριο το πρωί, εις ένδειξη διαμαρτυρίας διότι με τις νέες τιμές πλαφόν που μας έχει υποδείξει ο Υπουργός Εμπορίου δυστυχώς δεν είναι βιώσιμα να λειτουργούν τα πρατήρια».

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έκδοση Διατάγματος Καθορισμού Ανώτατων Τιμών Λιανικής Πώλησης Πετρελαιοειδών, που αφορά στη βενζίνη 95 οκτανίων, τη βενζίνη 98 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης.

Η ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης, που καθορίστηκε από το Υπουργείο, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, είναι αναφορικά με τη βενζίνη 95 οκτανίων σε 95 σεντ το λίτρο, τη βενζίνη 98 οκτανίων σε 97 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης σε 87.5 σεντ το λίτρο.


---Υπουργός Εμπορίου - Διάταγμα – Πετρελαιοειδή---

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης ανακοίνωσε την Δευτέρα την έκδοση Διατάγματος Καθορισμού Ανώτατων Τιμών Λιανικής Πώλησης Πετρελαιοειδών, που αφορά στη βενζίνη 95 οκτανίων, τη βενζίνη 98 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης.

Η ανακοίνωση της έκδοσης Διατάγματος και οι σχετικές δηλώσεις του κ. Πασχαλίδη προς τους δημοσιογράφους έγιναν στο περιθώριο των εργασιών της 42ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς αναφορικά με την έκδοση Διατάγματος, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι εκδόθηκε Διάταγμα σήμερα, το πρωί, για τρία καύσιμα – τη βενζίνη 95 οκτανίων, τη βενζίνη 98 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης.

Η ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης, που καθορίστηκε από το Υπουργείο, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, είναι αναφορικά με τη βενζίνη 95 οκτανίων σε 95 σεντ το λίτρο, τη βενζίνη 98 οκτανίων σε 97 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης σε 87.5 σεντ το λίτρο.

Ανέφερε ότι μετά την έκδοση είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των Πρατηριούχων, ο οποίος του είπε για κάποιες προθέσεις τους, καθώς επίσης με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ.

''Μόλις ζήτησαν να τους μιλήσω, τους μίλησα και λίγα λεπτά αργότερα πήρα ένα τηλεομοιότυπο, όπου μου αναφέρουν κάποια πράγματα, μεταξύ των οποίων ότι έχουν και κάποιες σκέψεις για αναστολή λειτουργίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τους εξήγησα και τους λόγους και τους έδωσα και κάποια στοιχεία'', σημείωσε.

Ερωτηθείς πώς προτίθεται να αντιδράσει το Υπουργείο Εμπορίου στις προθέσεις των πρατηριούχων για αναστολή των εργασιών τους, ο κ. Πασχαλίδης διευκρίνισε πως ''δεν εκδίδεται Διάταγμα αναλόγως των προθέσεων των πρατηριούχων ή οποιουδήποτε άλλου'', προσθέτοντας ότι ''το Διάταγμα είναι Διάταγμα και ισχύει και θα τύχει σεβασμού από όλους''.

Ερωτηθείς πόσο καιρό θα ισχύσει το Διάταγμα, ο Υπουργός επισήμανε ότι αυτό ισχύει άμεσα και ότι η περίοδος ισχύος θα είναι οκτώ μέρες.

Σε ερώτηση κατά πόσο ενδεχομένως να υπάρξει και επανάληψη του Διατάγματος αν δεν πειθαρχήσουν κατά τις οκτώ μέρες που αυτό θα είναι σε ισχύ, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε ότι το Διάταγμα ισχύει για οκτώ μέρες.

''Να περιμένουμε να περάσουν οι οκτώ μέρες. Θα δούμε τις νέες αφίξεις καυσίμων που θα υπάρξουν εντός των ημερών – αντιλαμβάνομαι κάποιοι παραλαμβάνουν σε δύο μέρες, άλλοι σε τέσσερις ημέρες – θα γίνει ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή και ανάλογα θα πράξουμε'', είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου επηρεάζονται λίγοι ή αν είναι μεγάλη η έκταση του προβλήματος που έχει εντοπιστεί, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι επηρεάζονται κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο.

''Παραδείγματος χάριν, στη βενζίνη 95 οκτανίων κάποιοι πωλούσαν 95.4 σεντ το λίτρο, 95.5 σεντ το λίτρο, 95.8 σεντ το λίτρο – αυτοί επηρεάζονται λιγότερο. Κάποιοι όμως πωλούσαν 96.2 σεντ το λίτρο και κάποιοι και 97.3 σεντ το λίτρο στη Λεμεσό – αυτοί επηρεάζονται περισσότερο'', πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφέρει τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν όσοι δεν εφαρμόσουν το Διάταγμα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ''να είμαστε θετικοί, να μην κάνουμε τώρα εικασίες αυτοί που δεν θα εφαρμόσουν τι θα πάθουν''.

Σίγουρα εμείς, συνέχισε, θα ελέγξουμε και θα πράξουμε ανάλογα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πασχαλίδης ξεκαθάρισε ότι εφόσον ζητηθεί επίσημα συνάντηση από εμπλεκόμενους φορείς, αυτή «θα γίνει οποιαδήποτε ώρα και μέρα και νύχτα''.

''Το γραφείο μας είναι πάντοτε ανοιχτό. Οχι όμως υπό απειλή ή εκβιασμό ότι θα ανασταλούν εργασίες. Από τη στιγμή που δηλωθεί ότι θα υπάρξει αναστολή εργασιών, δεν χρειάζεται να γίνει συνάντηση'', σημείωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο αναμένεται να ζημιώσουν τώρα με το πλαφόν οι πρατηριούχοι που αγόρασαν καύσιμα από τις εταιρείες πετρελαιοειδών σε συγκεκριμένες τιμές, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε αρνητικά.

«Σίγουρα δεν θα ζημιώσουν. Ισως να κερδίσουν λιγότερα. Είναι και θέμα μεταξύ των πρατηριούχων και των εταιρειών. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε και κάτι άλλο. Οταν ανέβαιναν οι τιμές και οι πρατηριούχοι ανέβαζαν και εκείνοι τις τιμές την ίδια στιγμή ή την επομένη, κέρδιζαν ή επέστρεφαν τα λεφτά στο Υπουργείο ή στους καταναλωτές;'', διερωτήθηκε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο διαφαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλα, τελικά, τα κέρδη των εταιρειών, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως τα κέρδη είναι ικανοποιητικά.

''Η δουλειά η δική μας δεν είναι να καθορίζουμε επακριβώς το ποσό ή το ποσοστό κέρδους, αλλά ο νομοθέτης είναι συγκεκριμένος. Δίνει εξουσία στον Υπουργό Εμπορίου να παρέμβει υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Εμείς νιώθουμε ότι οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί και γι’ αυτό παρεμβήκαμε'', σημείωσε.

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσον έχει ποσοτικοποιηθεί το όφελος για τους καταναλωτές, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε αρνητικά και εξήγησε ότι «γίνεται μια εργασία τώρα».

http://www.typos.com.cy

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry