Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Αυξήθηκαν οι χρήστες κάνναβης στην Κύπρο

Σε αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των αποτελεσμάτων της 2ης παγκύπριας επισκόπησης γενικού πληθυσμού για το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλες ψυχοδραστικές ουσίες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ), όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας και Πρόεδρος του ΑΣΚ Χρίστος Πατσαλίδης.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, ο κ. Πατσαλίδης τόνισε ότι στόχος είναι ''να δοθεί η πρέπουσα σημασία στο ζήτημα των εξαρτησιογόνων ουσιών, σε επίπεδο λήψης αποφάσεων''.
''Επίσης'',
πρόσθεσε, ''θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των εκάστοτε πολιτικών που χαράσσονται για τα ναρκωτικά, καθώς και των προγραμμάτων και δράσεων, που αποσκοπούν στη μείωση των επιβλαβών συνεπειών που προκαλούν οι εξαρτησιογόνες ουσίες''.
Μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Νεοκλής Γεωργιαδής, είναι η διαπίστωση αύξησης στην χρήση της κάνναβης μεταξύ του γενικού πληθυσμού της Κύπρου (τελικό δείγμα της έρευνας: 3.500 άτομα με 44,8% άνδρες και 55,2% γυναίκες).

Από τα πρόσωπα αυτά, φαίνεται ότι το 11,5% έκανε χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά σε όλη τη ζωή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2006 ήταν 6,5%.

Η όλη έρευνα κατέδειξε επίσης πως σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά οι άντρες κάνουν πιο συχνά χρήση παράνομων ουσιών.

Ως προς το κάπνισμα, έστω και αν έχουν περιορισθεί οι χρήστες μετά την πρόσφατη εφαρμογή του νόμου, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν μεγάλα ποσοστά τόσο σε νέα άτομα όσο και στο σύνολο του πληθυσμού.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως ''μια από τις απαραίτητες προσαρμογές στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αφορά και το θέμα της μεθοδολογίας της έρευνας του φαινομένου της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών''.

Σκοπός της όλης έρευνας, όπως ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης, είναι η παροχή έγκυρων, αξιόπιστων και συγκρίσιμων πληροφοριών ''σχετικά με την έκταση, τα πρότυπα χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών στο γενικό πληθυσμό και τα χαρακτηριστικά των χρηστών''.

ΠΗΓΗ:SIGMALIVE

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry