Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Οδηγίες για την κατασκευή χαρταετούΚαθαρά Δευτέρα σήμερα και το έθιμο θέλει το πέταγμα του χαρταετού. Βέβαια λίγα χρόνια πιο πριν συνήθως τους χαρταετούς τους φτιάχναμε μόνοι μας ...άλλοτε με εφημερίδες και άλλοτε με λαδόκολλες ή κόλλες γλασέ,... στην συνέχεια το πλαστικό και τα συνθετικά υλικά αντικατέστησαν τα πρώτα και έτσι ο χαρταετός έγινε πιο "βιομηχανοποιημένος"...

Ωστόσο πάντα θα υπάρχουν και οι άνθρωποι που θέλουν να κατασκευάζουν μόνοι τους τον χαρταετό τους από το να αγοράζουν ένα του εμπορίου... Παρακάτω όλες οι οδηγίες για να φτιάξετε τον δικό σας.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ
Υλικά
Τρία ελαφριά πηχάκια από ξύλο ή καλάμι (Να έχουν το ίδιο μέγεθος)
Χαρτί γλασέ στο χρώμα που σου αρέσει
Σπάγκο
Κόλλα
Χρωματιστά χαρτιά ή εφημερίδες για την ουρά
Κατασκευή
Στις άκρες από κάθε πηχάκι κάνουμε δυο μικρές εγκοπές.

Δένουμε γερά μεταξύ τους (Το ένα πάνω στο άλλο) τα τρία πηχάκια στη μέση με το σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται.Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε
γερά σπάγκο και το περνάμε περιμετρικά γύρω από το σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σπάγκο σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή.
Φροντίζουμε όπως θα γυρίζουμε το σπάγκο, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.

Ακουμπάμε το σκελετό πάνω στο χαρτί και το κόβουμε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο μέχρι 5 εκατοστά.

Τώρα αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη για να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, ώστε να έχουμε έναν ξεχωριστό χαρταετό. Μπορούμε να κολλήσουμε διάφορα διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσουμε ό,τι μας αρέσει (τη σημαία της ομάδας μας, πρόσωπα, σχήματα, πεταλούδες, ζωάκια κλπ.)

Κατόπιν ξαναβάζουμε το σκελετό πάνω στο χαρτί, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα αγκαλιάζοντας το σπάγκο σαν στρίφωμα και τα κολλάμε.Σε δυο άκρες (Β & Γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στη μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε: ΑΒ = ΑΓ = ΓΔ = ΒΔ.

Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει.Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο.

Στα αντίθετες άκρες από αυτές που δέσαμε την ουρά, δένουμε τα ζύγια (Ε & Ζ).

Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα.
Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του.
Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στις άκρες Ε και Ζ, που το καθένα ενώνεται με το σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού.
Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.

Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.
Βρίσκουμε έναν ανοιχτό χώρο μακριά από τα σύρματα της Δ.Ε.Η, γυρίζουμε το χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο
και…
ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!
και…
ΚΑΛΟ ΠΕΤΑΓΜΑ!

matia.gr

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites
greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry