Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Aρχαίο CD αναζητά player !!!

Aρχαίο CD αναζητά player !!!



(σ.σ.Β:Από τον εκπληκτικό "Τρελό του χωριού" Ευρύνοο.Γιατί από μικρό και από "τρελό" μαθαίνεις την αλήθεια,και επειδή ο κόσμος αλλάζει χάρη στις ιδέες  των "τρελών" τις εκάστοτε εποχής.
Άλλωστε και ο Μ. Βέντρις ένας "τρελός" και ρομαντικός ερευνητής ήταν όταν το 1952 αποκρυπτογράφησε την Γραμμική Β,στέλνοντας την επιστημονική κοινότητα της εποχής του αδιάβαστη!)
    --------------------


Μία τρελή άποψη όπως καταλάβατε είναι αυτή, προερχόμενη απο μένα..
κι όμως θα ήθελα την προσοχή σας..

Ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. Ο Ιταλός αρχαιολόγος Luigi Pernier ανάκτησε αυτό τον εντυπωσιακά άθικτο "δίσκο", περίπου 15 εκατ. στη διάμετρο και ομοιόμορφα μόλις πάνω από 1 εκατ. στο πάχος, στις 3 Ιουλίου 1908.


Περιγραφή:
Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό. Η μέση διάμετρός του είναι 16 εκατοστά και το μέσο πάχος του 2.1 εκατοστά. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.

Σε παλαιότερη ανάρτηση του φίλου Βισάλτη (κλίκ), αναφερόταν η προσπάθεια επιστημόνων να ακούσουν ήχους απο το παρελθόν..

H σκέψη ήταν απλή:Εφόσον οι ανθρώπινες φωνές ,η μουσική και τα μουσικά όργανα ,οι ήχοι και οι θόρυβοί μπορούν να εγγραφούν με χάραξη σε περιστρεφόμενους δίσκους και να αναπαραχθούν ,θα έπρεπε να ανιχνευθεί τι ήταν αυτό στον αρχαίο ελληνικό κόσμο,που είχε παραχθεί σε περιστρεφόμενο άξονα και το οποίο είχε τέτοια δομή χάραξης που να μπορέσει να κατακρατήσει-και συνεπώς να εγγράψει-ήχους,φωνές και μουσικές από την αρχαιότητα.Φυσικά ,εκείνο που θα μπορούσε να προσομοιάζει στο "πικ-απ" εγγραφής και στον δίσκο βινυλλίου δεν ήταν άλλο από τον αγγειοπλαστικό τροχό και τα αγγεία που έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες αγγειοπλάστες!

Γνωρίζω απο φίλο ερευνητή οτι η προσπάθεια γίνεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα επιτυχώς!

Πράγμα που σημαίνει οτι είμαστε χρόνια μπροστά σε τέτοιου είδους ..ανορθόδοξων ερευνών..
βέβαια όπως καταλαβαίνετε δέν μπορώ να αναφέρω ονόματα..
Ακόμη, σε άρθρο για τον δίσκο της Φαιστού στο Βήμα, αναφέρονται αυτά:

Για τους περισσότερους από εμάς είναι απλώς ένας πήλινος δίσκος διαμέτρου 16 εκατοστών που βρίσκεται στο Μουσείο Ηρακλείου. Ανασύρθηκε το 1908 από τα ερείπια του παλαιού μινωικού ανακτόρου της Φαιστού. Στον ψημένο πηλό του, πάχους 2,1 εκατοστών, βρίσκεται τυπωμένη μια μυστηριώδης σπειροειδής επιγραφή με 122 σύμβολα στη μία πλευρά και 119 στην άλλη. «Τυπωμένη» διότι, πολύ απλά, το υλικό αυτό είναι το πρώτο παγκοσμίως που γράφτηκε από τυπογραφικά στοιχεία (σφραγίδες). Οπως επίσης και το πρώτο... CD: Ο Δίσκος της Φαιστού φτιάχτηκε με σκοπό την απομνημόνευση πληροφοριών - και αντεπεξήλθε εξαίρετα στο καθήκον του, καθώς τις διατηρεί εδώ και 3.700 χρόνια!
Διαβάστε περισσότερα: www.tovima.gr

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ?
ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ CD!!!


Μάλλον χωρίς να καταλάβει ο αρθρογράφος, έδωσε την αληθινή ερμηνεία..
κι αυτός τρελός;

Υπάρχει η άποψη οτι οι αρχαίοι αγγειοπλάστες, δέν μιλούσαν κατα την ώρα της δουλειάς τους, εκτός αν υπήρχε λόγος..
Κατα μία άποψη, υπήρχε η τεχνογνωσία, απο συγκεκριμένα άτομα (πιθανόν του ιερατείου) τα οποία μετέφεραν μηνύματα με αυτό τον τρόπο και για συγκεκριμένους λόγους (ίσως να βοηθάει η μεταφορά πληροφορίας απο τόπο σε τόπο ακόμη και για χρησμοδότηση)..

Εδώ θα ήθελα μόνο να πώ την άποψή μου για τον περίφημο δίσκο της Φαιστού..

Πιθανόν να είναι το αρχαιότερο CD στον πλανήτη..
Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν τον διάβαζαν;
Το κεραμικό μεταφέρει πληροφορία και ήχο..
Κάτι αντίστοιχο με τα σημερινά CD..
Φανταστείτε οτι Ιάπωνες επιστήμονες, προσπάθησαν και άκουσαν κάποια αρχαία βάζα..
επαναλαμβάνω σκεφτείτε τον λόγο που μπορεί να φτιάχτηκε ο δίσκος της Φαιστού κι εμείς να προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα σύμβολά του..

Αλλά μην μου δίνετε σημασία, τρελός είμαι ότι θέλω λέω..

(αν όμως μετά απο χρόνια ακούσετε οτι τελικά διάβασαν τον δίσκο, να θυμάστε τι έλεγε ο Τρελός)..

Aπο Βισάλτη

πηγή: http://www.promitheasblog.com

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry