Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Μακροβιότεροι οι Ισλανδοί και οι Κύπριες.

Μακροβιότεροι οι Ισλανδοί και οι Κύπριες.



Όσοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο δεν έχουν παρά να επιλέξουν τα δύο άκρα της Ευρώπης για να μείνουν: την Κύπρο ή την Ισλανδία όπου έχουν...

τις μικρότερες πιθανότητες να βρουν πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Οι ερευνητές σημειώνουν στην έρευνά τους ότι το AIDS, το κάπνισμα και η παχυσαρκία αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για την παράταση του χρόνου ζωής. Τα τελευταία 20 χρόνια, παρά τις προόδους στην ιατρική, 37 χώρες παρουσιάζουν αύξηση στον αριθμό των πρόωρων θανάτων.

Στους άνδρες, οι Ισλανδοί είναι αυτοί που διατρέχουν το μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πριν από τα 60 (64,9 θάνατοι ανά 1000 άτομα ηλικίας 15-60 ετών), ενώ στις γυναίκες οι Κύπριες κατατάσσονται πρώτες στον κατάλογο. Ορισμένες από τις λεγόμενες "πλούσιες" χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, βρέθηκαν χαμηλά στην κατάταξη, και στα δύο φύλα.

Ο Δρ. Κρίστοφερ Μάρεϊ, του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ σημείωσε ότι στις περισσότερες περιοχές, οι άνδρες έχουν σχεδόν διπλάσια θνησιμότητα σε σχέση με τις γυναίκες.

"Σε παγκόσμια κλίμακα, η αντιστροφή της τάσης που σημειώθηκε τη δεκαετία του 1990 όσον αφορά τη θνησιμότητα των ενηλίκων είναι ενδεχομένως αποτέλεσμα της πανδημίας του HIV και της κατακόρυφης αύξησης της θνησιμότητας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης", τονίζουν οι ερευνητές.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία είναι η ραγδαία μείωση του αριθμού των γυναικών που πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία στη νότια Ασία. Το 1970 αυτή ήταν η περιοχή του "υψηλότερου κινδύνου" για τις γυναίκες όμως σήμερα η πιθανότητα να πεθάνει μια γυναίκα πριν από τα 60 έχει μειωθεί κατά 56%.

Ο Μάρεϊ και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι μέσα σε 40 χρόνια ο κίνδυνος μειώθηκε παγκοσμίως κατά 34% για τις γυναίκες και κατά 19% για τους άνδρες. Κάποιες χώρες όμως παρουσίασαν αντίστροφη πορεία. Για παράδειγμα, η Ρωσία βρισκόταν στην 43 θέση όσον αφορά τη θνησιμότητα των γυναικών και σήμερα έχει πέσει στην 121η. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 60% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, βρισκόταν στην 34η θέση για τις γυναίκες και στην 41η για τους άνδρες το 1990 και μέσα σε 20 χρόνια βρέθηκε στην 49η για τις γυναίκες και στην 45η για τους άνδρες, πίσω από χώρες όπως η Χιλή, η Τυνησία και η Αλβανία.

Ο Μάρεϊ είπε ότι θέλησε να μελετήσει τη θνησιμότητα των ενηλίκων επειδή τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγάλη έμφαση στη θνησιμότητα των νηπίων. "Κάθ χρόνο πεθαίνουν περισσότερα απο 7,7 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών. Ωστόσο, τριπλάσιος αριθμός ενηλίκων, σχεδόν 24 εκατομμύρια, πεθαίνουν κάτω από τα 60", σημείωσε.

Πηγή: http://totefteri.blogspot.com

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry