Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Τέλος εποχής στη Λιβύη: Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι μετά τη σύλληψή του!



Ο ανατραπείς Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη σύλληψή του κοντά στη Σύρτη. Δείτε φωτογραφία του Λίβυου ηγέτη λίγο πριν πεθάνει όπως δημοσίευσε (με επιφύλαξη) η Guardian.

Υπέκυψε στα τραύματά του ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.


Το Al Jazeera μεταδίδει ότι ο Καντάφι έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ένοπλης αναμέτρησης με αντικαθεστωτικούς. Μετέδωσε ότι το πτώμα του Μουαμάρ Καντάφι μεταφέρεται στη Σύρτη.

Νωρίτερα, ο αξιωματούχος του συμβουλίου Αμπντέλ Ματζίντ είχε ανακοινώσει τη σύλληψη του Καντάφι, ο οποίος ήταν τραυματισμένος στα πόδια και το κεφάλι και προσπαθούσε να διαφύγει από τη Σύρτη.

Διάγγελμα θα κάνει προσεχώς ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Αξιωματούχος του ΕΜΣ δήλωσε πως το πτώμα του έχει ήδη μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Αρχικά, ο λίβυος στρατιωτικός δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι ο συνταγματάρχης τραυματίστηκε και στα δύο πόδια κοντά στη Σύρτη, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από το ΝΑΤΟ.  Μαζί με τον Καντάφι συνελήφθη ο εξάδελφός του Αχμέντ Ιμπραίμ.

Σύμφωνα πάντα με το Μεταβατικό συμβούλιο, ο πρώην εκπρόσωπος του Καντάφι Μούσα Ιμπραήμ συνελήφθη ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπε είναι επίσης νεκρός.

"Τον έχουμε συλλάβει. Είναι τραυματισμένος και στα δύο του πόδια" αναφέρει ο Αμπντέλ Ματζίντ στο Reuters και προσθέτει " Τον μεταφέραμε με ασθενοφόρο".

Σύμφωνα με το BBC ένας στρατιώτης ο οποίος υποστηρίζει ότι συνέλαβε τον λίβυο συνταγματάρχη είπε στο βρετανικό πρακτορείο ότι τη στιγμή της σύλληψης ο Καντάφι φώναξε "Μην πυροβολείς!"

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μεταδίδει τις δηλώσεις έτερου αξιωματούχου του λιβυκού ΕΜΣ, του Μοχάμεντ Λέιτχ  ο οποίος ανέφερε ότι ο Καντάφι συνελήφθη στη Σύρτη και «είναι σοβαρά τραυματισμένος», αλλά "ακόμη αναπνέει".

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στη Λιβύη Caroline Hawley αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί  η σύλληψή του ωστόσο χιλιάδες κόσμου έχει ξεχυθεί στη Τρίπολη και γιορτάζει φωνάζοντας "Ο θεός είναι μεγάλος, συνελήφθη ο Κανταφί"

Πηγές του CNN αναφέρουν ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο κρατούσε ήδη τον Καντάφι, αλλά ανέμενε την πτώση της γενέτειράς του, Σύρτης, ώστε να προβεί και στην επίσημη πια ανακοίνωση περί σύλληψής του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε την πληροφορία της σύλληψης, με τη βορειοατλαντική συμμαχία να ανακοινώνει πως εξετάζει τις ανακοινώσεις σχετικά με την τύχη του Καντάφι.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι καταλήφθηκαν από τους αντικαθεστωτικούς και οι τελευταίες θέσεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στη γενέτειρα πόλη του, Σύρτη.

"Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πια δυνάμεις του Καντάφι. Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που επιχειρούν να διαφύγουν" δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο στρατηγός Γιουνούς αλ Αμπντάλι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Η κατάληψη της Σύρτης επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο αξιωματικό των στρατιωτικών δυνάμεων του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου (NTC).

Ανταποκριτής του BBC στα περίχωρα της Σύρτης -περίπου 360 χλμ ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας- δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει άμεσα την πτώση της πόλης, μεταδίδοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη.

Η Σύρτη ήταν το μόνο "κανταφικό" οχυρό το οποίο δεν "έπεφτε" ενώ βρισκόταν σε στενή πολιορκία από τους αντάρτες μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης. Η τελική μάχη που οδήγησε στη νίκη των ανταρτών διήρκεσε 90 λεπτά.

Πηγή: NEWS247

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry