Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Καταπέλτης το πόρισμα για τον πρόεδρο Χριστόφια. Σοβαρότατες οι ευθύνες του για την τραγωδία στο Μαρί!!!!O Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και για την τραγωδία που ακολούθησε. Το συμπέρασμα μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθα της βαρύνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας", τόνισε στο πόρισμά του ο Πόλυς Πολυβίου.


Αρχίζοντας τη διάσκεψη τύπου, σημείωσε ότι, ήταν λάθος ο τρόπος φύλαξης του φορτίου και τελείως ανεύθυνος.
Δεν έγινε ποτέ επιθεώρησε, όπως είπε, και ουδέποτε έγιναν χημικές αναλύσεις.
Δεν λήφθηκε υπόψη, σημείωσε, στο γεγονός ότι, το φορτίο γειτνιάζει μα το Βασιλικό και τη ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.
Αναφορικά με τον πρόεδρο Χριστόφια, τόνισε ότι, ο πρόεδρος είπε να παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο. Κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε, ο πρόεδρος Χριστόφιας αποφάσισε την τοποθέτηση του φορτίου στο Μαρί.
Ο κ. Πολυβίου, χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα το φορτίο και τοποθετήθηκε σε ακατάλληλο σημείο. Όλα αυτά, διευκρίνισε, ήταν γνωστά στο πρόεδρο Χριστόφια.
Ο πρόεδρος, τόνισε χαρακτηριστικά, γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου από τις αρχές του 2009 ή το αργότερο στις 6-9-2010.
Η πολιτική προσέγγιση του όλου θέματος από τον πρόεδρο Χριστόφια, σημείωσε ο κ. Πολυβίου, ήταν λανθασμένη.
Ο πολιτικός χειρισμός του θέματος, είπε, ανήκει στον πρόεδρο Χριστόφια. Όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ήταν λάθος επιλογή, ξεκαθάρισε ο κ. Πολυβίου, η τοποθέτηση των πυρομαχικών στο Μαρί. Ο χώρος ήταν ακατάλληλος, σημείωσε, ενώ όλα όσα ακολούθησαν ήταν ανεύθυνα.
Έβαλαν μια ωρολογιακή βόμβα δίπλα από ένα στρατόπεδο μέχρι να εκραγεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, είπε ότι, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας φέρουν πολύ σοβαρές ευθύνες. Την κύρια ευθύνη, πρόσθεσε, φέρει ο πρόεδρος Χριστόφιας, κάνοντας λόγο για αμέλεια, ολιγωρία και μεγάλο ολίσθημα.

Αναλυτικά η δημοσιογραφική διάσκεψη Πολυβίου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει σοβαρότερες ευθύνες όχι μόνο θεσμικές αλλά και προσωπικές για την έκρηξη στο Μαρί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε το μεσημέρι για την παρουσίαση του πορίσματός του.
Ο κ. Πολυβίου ανέφερε πως ο Πρόεδρος δεν χειρίστηκε καλά το θέμα της παραμονής του φορτίου παρά το ότι πήρε την ορθή απόφαση να προχωρήσει στην κατάσχεσή του, αλλά από τη στιγμή που ήρθε το φορτίο στην Κύπρο, ο Πρόεδρος επέδειξε ασύγγνωστη αμέλεια και ολιγωρία, με αποτέλεσμα να χαθούν 13 ζωές. Αυτό αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα προσωπικό και θεσμικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.
Οι ευθύνες του Προέδρου για την τραγωδία είναι άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες.
Δυστυχώς με βάση τα γεγονότα και δεδομένα, όπως προκύπτουν από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιόν μου, δεν έχω επιλογή από το να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας έχουν πολύ σοβαρές θεσμικές και προσωπικές ευθύνες και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και την τραγωδία που ακολούθησε.
«Το συμπέρασμά μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθά της βαρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.»
Σημειώνοντας πως στο πόρισμά του ασχολείται με το θέμα και των ποινικών και των πειθαρχικών ευθυνών, ο κ. Πολυβίου είπε πως αφού έχει συνομιλήσει με το Γενικό Εισαγγελέα έχει αποφασίσει ότι δεν θα προβεί σε ονομαστική αναφορά σε πρόσωπα για να μην επηρεαστούν οι ποινικές έρευνες που θα συνεχιστούν με την κατάθεση του πορίσματος της Αστυνομίας στο Γενικό Εισαγγελέα.
Είπε ωστόσο πως δεν έχει οποιαδήποτε αμφιβολία πως έχουν διαπραχθεί σοβαρότατα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου του αδικήματος της ανθρωποκτονίας και πως ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο διάπραξης τέτοιων ποινικών αδικημάτων από όλους τους εμπλεκομένους, μηδενός εξαιρουμένου.
Ο κ. Πολυβίου ανέφερε πως ο ΥΠΑΜ και ο ΥΠΕΞ βαρύνονται με πολύ σοβαρές ευθύνες θεσμικές και προσωπικές αλλά η κύρια όμως ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει τη μέγιστη ευθύνη για αμέλεια και ολιγωρία.
Έχει συνεπώς την πιο μεγάλη ευθύνη για το τί συνέβη, ανέφερε, προσθέτοντας πως η εκτελεστική εξουσία της οποία προϊσταται απέτυχε οικτρά να λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλούς φύλαξης του φορτίου, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς. Κι έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Το θέμα δεν έπρεπε να αφεθεί να συζητείται για δυο χρόνια χωρίς συντονισμό και αποφάσεις. Δεν έπρεπε να αφεθεί στο έλεος της γραφειοκρατίας το θέμα, είπε.
Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος είχε ο ίδιος ντε φάκτο αναλάβει τη διαχείριση του φορτίου. Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο αυτού ήταν εκείνος που έπρεπε να λάβει τις αποφάσεις. Κρίνω ότι οι ενέργειες, πράξεις και αποφάσεις του Προέδρου δεν ανταποκρίνονται στην ελάχιστη επιμέλεια, είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος απέτυχε να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και σημειώνοντας ότι δεν αναφέρεται απλώς σε θεσμική και πολιτική ευθύνη.
Είπε επίσης πως η απάντηση «δεν ενημερώθηκα και δεν γνωρίζω δεν είναι αρκετή σε ένα ζήτημα μάξιμουμ σημασίας και επικινδυνότητας», για να σημειώσει πως τέθηκε μια ωρολογιακή βόμβα σε ένα στρατόπεδο και έμεινε εκεί μέχρι να εκτιναχθεί.
Ο κ. Πολυβίου επεσήμανε πως η απόφαση για κατακράτηση και εκφόρτωση λήφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διατήρηση του στην Κύπρου οφείλεται σε αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έστω κι εάν ο Πρόεδρος δεν υπέγραψε έγγραφο με το οποίο επιλέχθηκε το Μαρί, αποδίδεται στον Πρόεδρο.
Ανέφερε πως η επικινδυνότητά του ήταν γνωστή σε όλους του εμπλεκόμενους, και στους Υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πολιτικός χειρισμός του θέματος ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόσο λόγω της παραμονής του στην Κύπρο όσο και θεσμικά. Ουδεμία απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό, επεσήμανε.
Είπε εξάλλου πως οι υπεύθυνοι αξιωματικοί στο Μαρί δεν ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο, ούτε οι ναύτες, ούτε κανένας γνώριζαν πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα όπως πχ. η ανάφλεξη. Δεν έχουν ευθύνες οι υπεύθυνοι της Ναυτικής Βασης. Ακόμα και όταν έγινε η σύσκεψη λίγες μέρες πριν την έκρηξη οι υπεύθυνοι της Ναυτικής Βάσης είχαν αποκλειστεί. Δεν είχαν επαρκή γνώση. Ο πλοίαρχος, ο Λάμπρου, οι πυροσβέστες, τους χαρακτηρίζει ο αυθόρμητος ηρωισμός, ανέφερε.
Σε σχέση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είπε πως δεν ενημερώθηκε για το θέμα του φορτίου πριν τις 6/7/2011. Αλλά όταν επιθεωρήθηκε από ομάδα που περιλάμβανε δύο ανώτερους πυροσβέστες στη σύσκεψη πέντε μέρες πριν την έκρηξη η Πυροσβεστική αμέλησε να λάβει μέτρα. Υπήρχε χρόνος για να αποφευχθεί το μοιραίο. Να έρθουν εμπειρογνώμονες. Να γίνει κάτι, είπε, προσθέτοντας πως υπήρξε μια άδικη και αχρείαστη θυσία 13 ανθρώπων

http://filoksenos.blogspot.com/

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites
greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry