Τι αποφασίσθηκε χθες βράδυ στο Προεδρικό με τις συντεχνίες
Ο Υπουργός Οικονομικών δίνει σήμερα μάχη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για να πείσει τα κόμματα να ψηφίσουν τα μέτρα.
Μπορεί οι συντεχνίες να είναι ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής συνάντησής τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -έστω κι αν δεν το ομολογούν- αφού κατάφεραν να αφήσουν εκτός συζήτησης το μέγα θέμα του συνταξιοδοτικού και να περιορίσουν τις αποκοπές στις απολαβές τους στο 4,3%, ο Υπουργός Οικονομικών όμως θα συνεχίσει να πολεμά και σήμερα για να πείσει τα κόμματα να εγκρίνουν τα νομοσχέδια τα οποία θα πάρει στη Βουλή και θα αφορούν στο πρώτο πακέτο μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας.
Τα τέσσερα μέτρα
Χθες βράδυ στο Προεδρικό οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ συμφώνησαν σε τέσσερα σημεία τα οποία θα περιληφθούν στο πρώτο αυτό πακέτο:
-Έκτακτη εισφορά στο κράτος, ύψους 3% επί των απολαβών τους, για τρία χρόνια ή για όσο χρόνο χρειασθεί.
-Εισφορά στο Ταμείο Χηρείας ύψους 2%. Μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι εισφέρουν 0,75%.
-Μείωση των κλιμάκων εισδοχής στο Δημόσιο κατά 10%, και
-Συνεισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Ταμείο Προνοίας όλων των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία.
ΠΑΣΥΔΥ: «Λύσαμε το συνταξιοδοτικό»
Με τις συμφωνίες αυτές η ΠΑΣΥΔΥ, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα της Γλαύκο Χατζηπέτρου, θεωρεί ότι έχει επιλυθεί το προβλημα του συνταξιοδοτικού. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο κ. Χατζηπέτρου στην εφημερίδα μας. Ο Υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, σε δηλώσεις του στη «Σ» είπε ότι το θέμα αυτό χρειάζεται ακόμα μελέτη και διάλογο.
Είναι διαρθρωτικό το όλο ζήτημα, τόνισε, και δεν έχει καμία σχέση με τα μέτρα για ανάκαμψη της οικονομίας. Επειδή όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα, έπρεπε να λυθεί και αυτό το ζήτημα.
Για να διευκολύνει την εισροή ρευστού στα δημόσια ταμεία αλλά και για να αποφύγει τις κακοτοπιές, η ΠΑΣΥΔΥ εισηγήθηκε στην Κυβέρνηση να εισφέρει εκτάκτως και για τρία χρόνια, αντί δύο όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, 3% επί των απολαβών των δημόσιων υπαλλήλων αντί για 70 εκατομμύρια για δύο χρόνια. Η εισήγηση έγινε ασφαλώς δεκτή με ανακούφιση από την Κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει τρομερή στενότητα χρήματος και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα δεί το συνταξιοδοτικό σε κατοπινό στάδιο, τους επόμενους λίγους μήνες.
Σήμερα στην Επ. Οικονομικών
Τα δύσκολα όμως αρχίζουν σήμερα αφού τα κόμματα δεν φαίνονται διατεθειμένα να ψηφίσουν το πρώτο πακέτο μέτρων. ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα των Οικολόγων ούτε να ακούσουν θέλουν για πρώτο ή δεύτερο πακέτο. Επιμένουν ότι στη Βουλή θα πρέπει να πάνε όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις 19 Ιουλίου στο Προεδρικό και τα οποία προνοούσαν για επίλυση του συνταξιοδοτικού, για μειώσεις στις απολαβές των δημόσιων υπαλλήλων, για συντάξεις και εφάπαξ βασισμένες στους μισθούς των 30 τελευταίων μηνών εργασίας και όχι στον τελευταίο -και τον πιο ψηλό φυσικά- και άλλα πολλά.
Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα τηρήσουν σήμερα και ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ, τις ηγεσίες των οποίων θα δεί σήμερα ο νέος Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. Το ΔΗΚΟ, πάντως, χθες είπε στον κ. Καζαμία να προτιμήσει να μην πάρει το πακέτο του στη Βουλή αφού δεν πρόκειται να περάσει και ότι τυχόν έναρξη συζητήσεων θα προκαλέσει αχρείαστες εντάσεις και αντιπαραθέσεις.
«Θα προσπαθήσω να πείσω»
Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας, να πείσει τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία του ζήτησε ενημέρωση, να πείσει τα κόμματα ότι το πακέτο είναι το πρώτο βήμα και ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο, ενισχυμένο. Οι ελπίδες ότι θα τα καταφέρει δεν φαίνεται, όμως, να είναι πολλές. Όπως πληροφορούμαστε, ο Κίκης Καζαμίας γνωρίζει πολύ καλά ότι θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη, επενδύει όμως, όπως μας ελέχθη, στην καλή θέληση και στην κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η οικονομία.
«Θα δώσουμε 125 εκ. φέτος και 600 του χρόνου»
Από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ, ο Γλαύκος Χατζηπέτρου θεωρεί ότι για άλλη μια φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι βγάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να βοηθήσουν το κράτος.
«Αντί για 70 εκατομμύρια για δύο χρόνια, τους δίνουμε 3% για τρία χρόνια», είπε στη «Σ». «Αυξάνουμε και την εισφορά μας στο Ταμείο Χηρείας, δεχθήκαμε μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10% και συνεισφορά των νεοεισερχομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Προσφέρουμε συνολικά 4,30% στο κράτος για να βοηθήσουμε στην εξυγίανση της οικονομίας. Σε πραγματικούς αριθμούς, θα δώσουμε φέτος 125 εκατομμύρια και το 2012 600 εκατομμύρια. Τι άλλο να προσφέρουμε; Ποιος άλλος τομέας έχει δώσει έστω και ένα μικρό ποσοστό των δικών μας εισφορών;», είπε.
Ο κ. Χατζηπέτρου ξεκαθάρισε ότι με όσα συμφωνήθηκαν χθες βράδυ η ΠΑΣΥΔΥ «καθάρισε» με τις εισφορές και τη βοήθεια προς το κράτος.
«Δεν τίθεται θέμα συνταξιοδοτικού», είπε, «με αυτό τελειώσαμε. Ούτε δεχόμαστε το εφάπαξ και οι συντάξεις να βασίζονται στο μέσο όρο των 30 τελευταίων μισθών. Θα βασίζονται στον τελευταίο μισθό. Τα μέτρα που έχουμε δεχθεί είναι πολύ-πολύ επώδυνα για τους εργαζομένους».
Να σημειωθεί ότι φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πήραν αυξήσεις, πήραν όμως τις προσαυξήσεις τους καθώς και την ΑΤΑ. Συνολικά οι μισθοί τους αυξήθηκαν κατά περίπου 7%. Από το ποσοστό αυτό, με τη χθεσινοβραδινή συμφωνία, θα επιστρέψουν το 4,30%, θα έχουν δηλαδή αυξήσεις γύρω στο 2,70%.
Μηνύματα στα κόμματα
Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, συντεχνίες και Κυβέρνηση απηύθυναν έκκληση στα κόμματα να στηρίξουν και νομοθετικά τη συμφωνία, εκφράζοντας την άποψη ότι, με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και ταυτοχρόνως στη διόρθωση διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως το συνταξιοδοτικό.
Ειδικότερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συζήτηση και το διάλογο για επιπλέον μέτρα, που σχετίζονται με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί.
Σήμερα το πακέτο θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και αναμένετια ότι αύριο ή, το αργότερο, μεθαύριο θα πάει στη Βουλή για συζήτηση.
http://www.sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου