Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

Μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου! Εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ!

Ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έχει εντοπίσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές, που εφάπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

  

Ο κ. Πασχαλίδης, που σχολίαζε δημοσιογραφικές πληροφορίες, απέφυγε να δώσει στοιχεία όσον αφορά τις ποσότητες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), η ποσότητα που εντοπίστηκε υπολογίζεται στα 24 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.Το φυσικό αέριο εντοπίστηκε στις θαλάσσιες περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ, που εφάπτονται με το κυπριακό "οικόπεδο δώδεκα", του οποίου την εκμετάλλευση των αποθεμάτων ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία "Noble Energy", η ίδια που ανέλαβε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ισραήλ.Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, στη διαχείριση των κοιτασμάτων φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα η διεκδίκησή τους και από το Λίβανο.Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκεμπράν Μπασίλ, υποστήριξε ότι μέρος των ποσοτήτων του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εμπίπτει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας.

  

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων του με το Λίβανο, αφού οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση.

  

Η Κύπρος, που κατέληξε ήδη σε συμφωνία με την Αίγυπτο όσον αφορά την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, τη Συρία και το Λίβανο για το ίδιο θέμα.

  

Το ΡΙΚ μετέδωσε δηλώσεις από πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις, οι οποίες όμως προσκρούουν σε τεχνικά εμπόδια, που πηγάζουν από την απουσία επαρκούς νομοθετικού πλαισίου στο Ισραήλ.

  

Η Κύπρος επιδιώκει να υπογράψει ταυτόχρονα με όλες τις γειτονικές της χώρες συμφωνία για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έστω κι αν μεταξύ τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

πηγή:iKypros

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites
greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry