Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Το αρχαιότερο δερμάτινο παπούτσι 5.500 ετών !!!Το αρχαιότερο δερμάτινο παπούτσι που έχει βρεθεί ποτέ ανακάλυψε μία διεθνής ομάδα αρχαιολόγων σε ένα σπήλαιο στην Αρμενία.

Είναι σχεδόν άψογα διατηρημένο και έχει ηλικία 5.500 ετών, είναι δηλαδή 1.000 περίπου χρόνια παλαιότερο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο και 400 χρόνια από το Στόουνχετζ στη Βρετανία.


Η ανακάλυψη έγινε από μια διδακτορική φοιτήτρια του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Αρμενίας και παρουσιάσθηκε στο περιοδικό «PloS ONΕ».

Το παπούτσι, που χρονολογείται από το 3.500 π.Χ. (χαλκολιθική περίοδος), έχει κατασκευαστεί από ένα μοναδικό κομμάτι δέρματος (μάλλον αγελάδας) και είναι τέλεια διαμορφωμένο, ώστε να εφαρμόζει στο πόδι. Περιείχε επίσης χορτάρι, είτε ως μονωτικό, για να κρατά το πόδι ζεστό, είτε για να έχει καλύτερη εφαρμογή σ' αυτό, ενώ υπήρχαν κορδόνια τόσο στο πάνω μέρος όσο και στο πίσω, για να συγκρατείται σωστά το πόδι.

Το παπούτσι είναι νούμερο 37 και είναι άγνωστο αν ανήκει σε άνδρα ή γυναίκα. Αν και μικρό για τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάλλιστα μπορεί να ανήκε σε άνδρα εκείνης της εποχής.

Το (δεξί) παπούτσι βρέθηκε στην περιοχή Βαγιότζ Ντζορ στα αρμενοϊρανοτουρκικά σύνορα, σε ένα σπήλαιο κοντά σε έναν δρόμο, το οποίο ήταν ήδη γνωστό στους Αρμένιους αρχαιολόγους. Οι σταθερές, ξηρές και ψυχρές συνθήκες του σπηλαίου βοήθησαν στην άριστη συντήρηση του παπουτσιού μέχρι σήμερα, ενώ σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι το έδαφος του σπηλαίου ήταν σκεπασμένο από ένα παχύ στρώμα περιττωμάτων προβάτων, τα οποία λειτούργησαν προστατευτικά στο πέρασμα του χρόνου.

Οι αρχαιολόγοι αρχικά νόμιζαν ότι το παπούτσι δεν ήταν παλαιότερο των 600-700 ετών, παρασυρμένοι από την άριστη κατάστασή του. Όμως, η κατοπινή χρονολόγησή του σε δύο εργαστήρια των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Καλιφόρνιας, με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, αποκάλυψε την πραγματική ηλικία του.

Μέχρι σήμερα, τα αρχαιότερα υποδήματα που είχαν βρεθεί στον κόσμο ήταν σανδάλια από φυτικό υλικό, σε ένα σπήλαιο στο Μισούρι των ΗΠΑ, καθώς και σανδάλια σε ένα σπήλαιο στην έρημο της Ιουδαίας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παπούτσι της Αρμενίας έχει μεγάλες ομοιότητες στην κατασκευή και στο σχεδιασμό του με τα παπούτσια που βρέθηκαν στην Ευρώπη μέχρι την Ιρλανδία τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι ουσιαστικά ο ίδιος τύπος υποδήματος φοριόταν επί χιλιάδες χρόνια σε μια μεγάλη περιοχή από τη μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη.

Zougla.gr

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites
greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry