Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ύποπτο κρούσμα της γρίπης A (H1N1) στην Κύπρο



Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας διερευνούν κατά πόσο το περιστατικό το οποίο παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και αφορά φοιτήτρια η οποία εισήχθη στο Νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης, συνδέεται με τη γρίπη Α (Η1Ν1). Οπως ανέφερε με δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν τη γρίπη A (H1N1) Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Χρίστου Πατσαλίδη, πρόκειται για το πρώτο υπό διερεύνηση περιστατικό της γρίπης A (H1N1) στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, την οποία ανέγνωσε η κ. Χατζηαναστασίου, αναφέρεται ότι «σήμερα το απόγευμα παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με συμπτώματα γρίπης, άτομο που φοιτά σε Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου» και ότι «το άτομο αυτό μεταφέρθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας».

«Μετά την ιατρική αξιολόγηση κρίθηκε ότι η εν λόγω περίπτωση πληροί τα κριτήρια του υπό διερεύνηση περιστατικού» πρόσθεσε η κ. Χατζηαναστασίου, αναφέροντας παράλληλα πως πρόκειται για το πρώτο υπό διερεύνηση περιστατικό της γρίπης A (H1N1) στην Κύπρο.

Διευκρίνισε δε ότι το περιστατικό αυτό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την περίπτωση στην οποία έγινε αναφορά σήμερα το πρωί.

«Κρίθηκε σκόπιμο όπως το περιστατικό εισαχθεί στον ειδικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί δείγματα για τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις και το περιστατικό έχει τεθεί στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και ότι «παράλληλα, δόθηκαν οι απαραίτητες συμβουλές προς τους οικείους, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε επαφή μαζί τους».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η οικογένεια της φοιτήτριας έχει λάβει την απαιτούμενη πληροφόρηση η κ. Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι πρόκειται για υπό διερεύνηση περιστατικό.

«Δεν είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για τον ιό A (H1N1)» δήλωσε, προσθέτοντας παράλληλα πως επειδή υπάρχει ωστόσο πιθανότητα να πρόκειται για τον εν λόγω ιό, έχει ζητηθεί από τα μέλη της οικογένειας να είναι προσεκτικοί, να μην αναμιγνύονται με κόσμο, ενώ σε περίπτωση που παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι η φοιτήτρια αφίχθηκε στην Κύπρο τη Δευτέρα προσθέτοντας ωστόσο πως σήμερα το απόγευμα ζήτησε ιατρική βοήθεια.

Ερωτηθείσα για το πότε αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων είπε ότι «γίνονται όλες οι διαδικασίες προκειμένου να έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα το αργότερο εντός 48 ωρών».

Σημείωσε ακόμη πως στη φοιτήτρια χορηγείται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και έχουν χορηγηθεί αντιικά φάρμακα.

«Η κατάσταση της υγείας της είναι, πάντως, πολύ καλή. Φαίνεται να είναι ένα ήπιο περιστατικό» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα γίνει κάποια έρευνα σε ό,τι αφορά τους συνεπιβάτες της στο αεροπλάνο η κ. Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι δεν θα γίνει έρευνα σε αυτή τη φάση, σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξει η πρώτη εργαστηριακή απάντηση, το Υπουργείο δεν θα προβεί σε άλλες ενέργειες καθώς αυτές είναι οι οδηγίες τόσο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης σημείωσε ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό.

Σε ό,τι αφορά το υπό διερεύνηση περιστατικό σημείωσε πως οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν άμεσες και έγιναν με τον ενδεικνυόμενο τρόπο.

Συνέστησε τέλος ψυχραιμία, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Πηγή: http://www.typos.com.cy

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry