Σάββατο, 30 Μαΐου 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΝΑΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΝΑΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σε ηλικία 75 ετών απεβίωσε την περασμένη Δευτέρα η ηθοποιός Νανά Γεωργίου που ήταν από τις πρώτες Κύπριες που υπηρέτησαν το κυπριακό θεατρικό σανίδι. Έγινε ευρύτερα γνωστή στο κοινό από το κυπριώτικο σκετς του ΡΙΚ "Ίντα τζαιρούς εφτάσαμε", ατάκα που ταυτίστηκε με τη συγκεκριμένη ηθοποιό καθώς την επαναλάμβανε στο τέλος κάθε επεισοδίου.

Παραθέτουμε σύντομο βιογραφικό της από την εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ".
Γεννήθηκε το 1934 στο Ριζοκάρπασο, ως Ανδριάνα Πτωχοπούλου. Με το καλλιτεχνικό της όνομα, Νανά Γεωργίου, έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1953, στο Λονδίνο, όπου ερμήνευσε το ρόλο της μάνας στο έργο «Το φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγόρη Ξενόπουλου. Η επιλογή της για ώριμους ρόλους διέκρινε όλη τη θεατρική της πορεία.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο εργάστηκε ως ηθοποιός και υπήρξε μέλος των Ενωμένων Καλλιτεχνών και του ΟΘΑΚ (Οργανισμός Θεατρικής Αναπτύξεων Κύπρου) και άλλα θεατρικά σχήματα, ενώ έλαβε μέρος σε επτά κινηματογραφικές ταινίες. Μεσολάβησε ένα διάστημα όπου έφυγε ξανά για το Λονδίνο και επέστρεψε μόνιμα στην Κύπρο το 1968. Χαρακτηριστικές είναι οι συνεργασίες της με το ΡΙΚ, όπου μέσα από τις σειρές «Κατωθκιόν της Μαδαρής», «Η Φροσού», «Βουνό μου Πενταδάκτυλε», «Οικογένεια Σολωμού» και «Ίντα τζιαιρούς εφτάσαμεν», καθιερώθηκε στο χώρο του κυπριώτικου σκετς, ενώ η χαρακτηριστική καρπασίτικη προφορά της την καθιέρωσε στη συνείδηση του λαού ως περήφανο εκφραστή της κυπριακής διαλέκτου. Η πράξη της να σκίσει το βρετανικό διαβατήριό της στις 31 Αυγούστου του 1974, διαμαρτυρόμενη για τη στάση των 'Αγγλων για τα γεγονότα, έχει μείνει στην ιστορία.
Πρόσφατα συμμετείχε στις κινηματογραφικές ταινίες του Ανδρέα Πάντζη «Βιασμός της Αφροδίτης» και «Το Τάμα».
«Ημουν ερωτευμένη με το θέατρο, ένιωθα ότι ήταν εκείνο που μπορούσα να κάνω, χωρίς αυτό η ζωή μου δεν θα είχε κανένα νόημα» είχε πει σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της.

Καλό της ταξίδι....

Πηγή : http://cncminustv.blogspot.com

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites
greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry