Πρόεδρος της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την περίοδο 2011-2012, εξελέγη χθες στη Γενεύη ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, μετά από πρόταση της Γενικής Διευθύντριας του ΠΟΥ, Margaret Chan.
Η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι το ανώτατο Σώμα λήψης αποφάσεων του Οργανισμού και στις Συνόδους του εκπροσωπούνται σε επίπεδο Υπουργών Υγείας 193 χώρες - μέλη του Οργανισμού, καθώς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην ομιλία του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Πατσαλίδης εξέφρασε... τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τόσο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του ιδίου προσωπικά, για την τιμή που του έγινε να εκλεγεί στη θέση του Προέδρου της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Διαβεβαίωσε πως από τη θέση του Προέδρου θα πράξει το μέγιστο δυνατό, προκειμένου η 64η Γενική Συνέλευση να στεφθεί με επιτυχία.
Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμησή του προς τις δύο δυναμικές κυρίες, όπως τις χαρακτήρισε, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Γενική Διευθύντρια Margaret Chan και τη Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής Zsuzsanna Jakab, για το αξιοθαύμαστο έργο που επιτελούν.
Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας της Κύπρου, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε θέματα που αφορούν την πρόληψη.
Ανέφερε, παράλληλα, πως η εισαγωγή τελευταίου τύπου τεχνολογίας και η σωστή διαχείριση των πόρων αποτελούν βασικούς στόχους του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σημείωσε, η Κύπρος επηρεαζόταν πάντα, άμεσα ή έμμεσα, από τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, όπως και από τις φυσικές καταστροφές.
Η παρούσα κατάσταση στη Μεσόγειο, ανέφερε, δεν έχει προς το παρόν επηρεάσει την Κύπρο. Επισήμανε, ωστόσο, πως η Κύπρος είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις, έχοντας ως οδηγό την κρίση στο Λίβανο το 2006.
Βελτίωση των συστημάτων υγείας
Η 64η Γενική Συνέλευση, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης, θα επικεντρωθεί σε ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια υγεία. Το όραμα μας, είπε, παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η βελτίωση των συστημάτων υγείας στις χώρες μέλη του Οργανισμού.
Η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, ανέφερε, αποτελούν δύο ακόμη μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλείται να αντιμετωπίσει, συνεισφέροντας στο έργο των χωρών που επηρεάζονται.
Οι εμπειρίες μας, είπε, καταδεικνύουν ότι οι μεταδιδόμενες ασθένειες και οι φυσικές καταστροφές δεν χρειάζονται διαβατήρια ούτε θεώρηση εισόδου. Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία αναδεικνύει τη σημασία της εφαρμογής των αναθεωρημένων Διεθνών Κανονισμών Υγείας, πρόσθεσε ο κ. Πατσαλίδης.
Mείωση της παιδικής θνησιμότητας
Οι πολιτικές υγείας είναι σημαντικές όχι μόνο για την υγεία του πληθυσμού αλλά και για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, τόσο στις παρούσες αλλά και στις μελλοντικές γενιές, είπε ο Υπουργός Υγείας, για να προσθέσει ότι: «Η πρόληψη και έλεγχος των μη λοιμωδών νοσημάτων αποτελούν σίγουρα σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία και εξέλιξη». Ανέφερε πως μια από τις βασικές προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι και η μείωση της παιδικής θνησιμότητας. «Το γεγονός ότι 60 στα 1.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», συμπλήρωσε.
Πηγή:simerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου