Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Βγήκε καπνός στις Βρυξέλλες !!!!




Μετά από ένα δραματικό διπλωματικό πόκερ και έντονο παρασκήνιο
Μέχρι τις 2:30 το πρωί έγινε αναφορά για κατ’ αρχήν συμφωνία, που ανέμενε την τελική έγκριση του Γιούρογκρουπ

Το πιο δραματικό διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό πόκερ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας παιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες. Περί τη 1:30 το πρωί είχε λεχθεί ανεπισήμως ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο κατέληξαν σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για τη διάσωση της κυπριακή οικονομίας. Η κατ’ αρχήν συμφωνία θα παρουσιαζόταν στο Γιούρογκρουπ και σε γενικές γραμμές, όπως εκπρόσωπος του Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε σε δημοσιογράφους, περιελάμβανε:


1. Τη μετατροπή της Λαϊκής Τράπεζας σε καλή και κακή.

2. Η Τράπεζα Κύπρου θ’ απορροφούσε την καλή Λαϊκή, δηλαδή τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Οι καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ (Λαϊκή) ελέχθη ότι θα επιδέχονταν ένα υψηλό τέλος, στην ουσία κούρεμα.

3. Η Τράπεζα Κύπρου θα αναλάμβανε το ποσό των 9 δις ευρώ που όφειλε η Λαϊκή στον ELA, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρονταν και σε κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου επί των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, σε ποσοστό τη τάξης του 30%. Στόχος ήταν να θεωρηθεί απ’ όλους η φόρμουλα βιώσιμη. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα ζητήσει το ποσό των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου, το οποίο θα είναι μεν οφειλόμενο, αλλά παγωμένο. Ταυτοχρόνως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του ELA, θα βοηθήσει την ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου. Ετονίσθη δε ότι, μετά την επικύρωση της αρχικής απόφασης από το Γιούρογκρουπ, ο πρόεδρός του Γέρουν Ντάισελμπλουμ θα εξηγούσε πώς θα γινόταν το κούρεμα και σε ποιο ύψος θα μπορούσε να φθάσει.

Επαφές επί επαφών
Για χάρη της ιστορίας, τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής: Πριν από τα μεσάνυχτα, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γέρουν Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε με τους δεκαέξι Υπουργούς Οικονομικών, πλην του Κύπριου Μιχάλη Σαρρή. Στόχος ήταν να ενημερωθούν οι Υπουργοί Οικονομικών για τις εξελίξεις στην Κύπρο το προηγούμενο βράδυ και για τις προτάσεις και τα προβλήματα που προέκυψαν στις επαφές του Κύπριου Προέδρου και της αντιπροσωπίας του με τη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθώς και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στις 00:30 ώρα Κύπρου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κ. Ρομπάι με τον κ. Μπαρόζο παρακάθισαν σε δείπνο. Είθισται σε αυτά τα δείπνα να συζητούνται τα πάντα και να εξευρίσκονται ακόμη και λύσεις. Πάντως, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν, ήταν κοινή πεποίθηση ότι κανείς δεν φεύγει χωρίς απόφαση. Συνεπώς, ήθελαν όλοι όπως η σύγκληση του Γιούρογκρουπ απλώς επικυρώσει τα συμφωνηθέντα στο παρασκήνιο. Μια αποτυχία της σύσκεψης, αφενός θα οδηγούσε την Κύπρο σε άτακτη χρεοκοπία και η ευρωζώνη στο σύνολό της θα κατέγραφε μιαν αποτυχία με δυσμενείς συνέπειες, όπως τονιζόταν, που θα είχαν αντίκτυπο και στο ευρώ και στις αγορές, καθότι δεν θα κατάφερνε να διασώσει κράτος-μέλος της.

Αρχική φόρμουλα
Η θέση των Γερμανών, που ήλεγχαν το παιχνίδι, ήταν από χθες το μεσημέρι η ίδια, όπως πάντα: Δηλαδή, 40% συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, εξυγίανση και βιώσιμη λύση. Αυτό εξηγείτο ως εξής: Η εξυγίανση αφορούσε τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Για να γλιτώσει η Τράπεζα Κύπρου υποβλήθηκε η ακόλουθη φόρμουλα, την οποία είχε διαβιβάσει από την προηγούμενη νύχτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΔΝΤ:

1. Εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, που σημαίνει τον διαχωρισμό της σε καλή και κακή τράπεζα.

2. Η καλή Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, της οποίας οι καταθέσεις θα κουρευτούν κατά 40%, ενώ κούρεμα θα υποστούν και τα λοιπά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα που βρίσκονται στην Κύπρο σε ποσοστό της τάξης του 4%. Το κούρεμα αφορά καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ.

3. Η Τράπεζα Κύπρου θα αναλάμβανε το ποσό που είχε εισπράξει από τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον ELA, για να κρατηθεί στη ζωή. Το ποσό αυτό φτάνει τα 9 δις. Ο ELA θα μπορούσε να δώσει στην Κύπρο συνολικό ποσό 14 δις ευρώ. Εάν από αυτά αφαιρεθούν τα 9 δις ευρώ που είχε ήδη εισπράξει η Λαϊκή και άλλα 2 δις που είχε εισπράξει η Τράπεζα Κύπρου, τότε μένουν 3 δις ευρώ για τη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου στο επόμενο διάστημα. Συνεπώς, η θέση της Τράπεζας Κύπρου -την οποία μετέφερε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ήταν η εξής: Με αυτήν τη φόρμουλα δεν θα μπορούσε να ήταν βιώσιμη η Τράπεζα Κύπρου. Και ως εκ τούτου δεν ήταν βιώσιμη η φόρμουλα.

Θέμα αξιοπιστίας και το βάρος των 9 δις
Το ΔΝΤ ισχυριζόταν ότι τα 9 δις ευρώ τα είχε δώσει ο ELA στη Λαϊκή κατόπιν αναφορών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με τον ισχυρισμό των Κυπρίων ότι η Λαϊκή ήταν βιώσιμη. Ο ισχυρισμός αυτός ήγειρε στην ουσία ζήτημα αξιοπιστίας από τη μια και, από την άλλη, οδηγούσε στο σκεπτικό ότι θα έπρεπε να αναλάβει η Τράπεζα Κύπρου το βάρος των 9 δις, διότι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να πάρει ποτέ τα χρήματά της από τη Λαϊκή. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος ήταν όπως η Τράπεζα Κύπρου επωμιστεί το ποσό αυτό. Τα ζητήματα αυτά εγείρονταν μεν από το ΔΝΤ, όμως αφορούσαν στην ουσία την ΕΚΤ, πίσω από την οποία βρίσκονται τα γερμανικά συμφέροντα, που θέλουν εξυγίανση.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι επιλογές για τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ήταν οι εξής δύο: Ή να πει όχι και να πτωχεύσει η Κύπρος ή να δεχθεί την πρόταση των τροϊκανών και να κερδίσει χρόνο, μέχρι να οδηγηθεί και η Τράπεζα Κύπρου στην κατάσταση της Λαϊκής. Με σαφή τον κίνδυνο ακόμη και αυτής της κατάρρευσης. Έτσι, λοιπόν, το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ήταν να πείσουν οι μεν τους δε με ποιαν φόρμουλα και επί τη βάσει ποιου ποσοστού κουρέματος επί της Τράπεζας Κύπρου θα ήταν δυνατό να αφαιρεθούν από τους ώμους της Τράπεζας Κύπρου τα 9 δις της Λαϊκής. Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ είχε εισηγηθεί, όπως αφηνόταν να διαρρεύσει, ποσοστό κουρέματος της τάξης του 60%, που παρέπεμπε σε φόρμουλα την οποία η κυπριακή πλευρά θεωρούσε ως μη βιώσιμη.

Χωρίς το ΔΝΤ
Υπήρχε βεβαίως και η αντίληψη ότι, εφόσον το πρόβλημα ήταν το ΔΝΤ, θα μπορούσε να συμμετάσχει μόνο η ευρωζώνη, αφού το ΔΝΤ θα δώσει μόνο 1 δις ευρώ από τα 10 δις ευρώ που θα εισπράξει σταδιακά η κυπριακή οικονομία με την υπογραφή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Όμως, οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί, ο λεγόμενος με τους Γερμανούς σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης, δεν αποδέχονται μνημόνιο χωρίς το ΔΝΤ, υπό τον ισχυρισμό ότι αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται, διότι το ΔΝΤ έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία τέτοιων περιπτώσεων, στοιχεία απαραίτητα για τη σταδιακή έξοδο από την κρίση.

Παιγνίδια με το κούρεμα
ΠΑΝΤΩΣ, πριν από το δείπνο που είχαν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι λοιποί αξιωματούχοι της ΕΕ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μια από τις εναλλακτικές προτάσεις ήταν όπως φτάσει το κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου σε ποσοστό της τάξης του 45%. Το βασικό στοιχείο, βεβαίως, ήταν από τη μια η εξυγίανση και από την άλλη η βιωσιμότητα της φόρμουλας, κατά τρόπο κοινώς αποδεκτό.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry