Το μούδιασμα αποτελεί συχνό φαινόμενο, τις περισσότερες φορές, όμως δεν τους δίνουμε σημασία.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η ιατρική διερεύνηση των μουδιασμάτων σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία. Άλλοι τα περιγράφουν ως τσιμπήματα, άλλοι ως σφιξίματα ή τραβήγματα, ενώ άλλοι αναφέρουν κάψιμο ή ακαθόριστα τοπικά αισθήματα ή ακόμα και σουβλιές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις που τα συμπτώματα εντοπίζονται στον θώρακα ή στα άνω άκρα, μπορεί να πρόκειται για εξελισσόμενη πάθηση του μυοκαρδίου. Επί οξείας εμφάνισης συμπτωμάτων επιβάλλεται, άμεση ιατρική εξέταση προς αποκλεισμό εξελισσόμενου εγκεφαλικού ή καρδιολογικού επεισοδίου.
Τα μουδιάσματά μπορεί, να είναι
κάποιες νευρικές βλάβες και η κακή αιμάτωση της περιοχής όπου εμφανίζονται. Οι αιτίες ωστόσο που μπορεί να τα προκαλούν είναι πολλές. Κι αυτό επειδή τα μουδιάσματα μπορεί να είναι επιμέρους εκδηλώσεις καταστάσεων που συνδέονται με ψυχική φόρτιση, έντονο στρες και ψυχολογικά σύνδρομα, μπορεί όμως να συνδέονται και με οργανικές παθήσεις όπως νευρολογικές διαταραχές, παθήσεις των οστών που παρακωλύουν την πορεία των νεύρων, παθήσεις του κυκλοφορικού αλλά και παθολογικά σύνδρομα. Επίσης μπορεί να οφείλονται σε αναιμία ή ενδοκρινολογικές διαταραχές.
Είναι καλό ωστόσο σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουμε κάποιες πιο ειδικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το όχι πάντα αθώο σύμπτωμα.
• Μουδιάσματα στο πρόσωπο αλλά και στα άκρα μπορεί να παρατηρηθούν ύστερα από έκθεση σε υπερβολικό κρύο. Μουδιάσματα όπως που εμφανίζονται παροδικά ύστερα από έκθεση σε χαμηλό ψύχος μπορεί να οφείλονται στο σύνδρομο Raynaud, το οποίο όμως είναι σπάνιο, αλλά επιβάλλει πάντοτε ιατρική διερεύνηση.
• Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, θα πρέπει να γίνει ιατρική εξέταση για να αποκλειστεί η περίπτωση εξελισσόμενου εγκεφαλικού ή καρδιολογικού επεισοδίου. Μουδιάσματα στο θώρακα ή στα άνω άκρα μπορεί να οφείλονται σε εξελισσόμενη πάθηση του μυοκαρδίου. Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια επίσης, που μπορεί να είναι προάγγελος ενός μόνιμου εγκεφαλικού, χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως αδυναμία, ζαλάδα, προβλήματα στην όραση και στην ομιλία αλλά και μουδιάσματα στο πρόσωπο ή στα άκρα.
• Τα μουδιάσματα στα άκρα μπορεί να οφείλονται σε κακή αιμάτωση κάποιου μέλους εξαιτίας στένωσης ή απόφραξης μιας αρτηρίας συνήθως σε αυτά τα σημεία. Επίσης μουδιάσματα στα χέρια μπορεί να σημαίνουν και παθήσεις του μυοσκελετικού, όπως για παράδειγμα αυχενικό σύνδρομο. Μουδιάσματα εντοπισμένα στον καρπό του χεριού που συνήθως όμως συνοδεύονται και από πόνο μπορεί να προκαλέσει και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μια προοδευτική πάθηση που προκαλείται λόγω συμπίεσης ενός βασικού νεύρου στον καρπό. Η πίεση μπορεί να δημιουργηθεί στο καρπιαίο κανάλι λόγω φλεγμονής και πρηξίματος των τενόντων και των συνδέσμων βλάπτοντας το μεσαίο νεύρο. Τα μουδιάσματα στην περίπτωση αυτή εντοπίζονται ιδιαίτερα στον αντίχειρα, στο δείκτη και στο μεσαίο δάχτυλο.
• Μουδιάσματα που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο του σώματος και διαρκούν από μερικά λεπτά έως και αρκετές ώρες ή και ημέρες αλλά πάντοτε υποχωρούν χωρίς να αφήνουν κανένα νευρολογικό υπόλειμμα στην περιοχή που παρατηρούνται οφείλονται συνήθως σε άγχος. Αν τα μουδιάσματα οφείλονται πράγματι σε ψυχολογικά αίτια, τότε η θεραπεία με αγχολυτικά και η ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν.
Τα μουδιάσματα οργανικής αιτιολογίας συνήθως συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα που προβληματίζουν, όπως μειωμένη αισθητικότητα, διαταραχές κινητικότητας του μέλους, πόνο, ζαλάδα, αδυναμία κ.ά.
Κατά την εξέταση στο ιατρείο, που περιλαμβάνει συνήθως απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση της ακεραιότητας των αισθητικών οδών που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση του πόνου, της δόνησης, της αφής, της πίεσης, της αίσθησης, της θέσης, της ισορροπίας, τη θέση των αρθρώσεων και τη θερμοκρασία, διερευνάται αν υπάρχουν αισθητικές διαταραχές, διαταραχές νευρολογικού τύπου ή τοπικές διαταραχές αιμάτωσης.
Αν το μούδιασμα σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος επιμένει, επισκεφτείτε τον γιατρό χωρίς καθυστέρηση, καθώς μπορεί να κρύβει πιο σοβαρές καταστάσεις.
πηγή: http://www.halkida.tv/article/863
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου