Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια είναι πιο επιρρεπή σε καρκίνους όπως αυτούς του μαστού, του προστάτη και του παχέως εντέρου.
Ήδη, είναι γνωστό ότι τα άτομα που δουλεύουν νυχτερινές ώρες, παρουσιάζουν πιο συχνά από τον γενικότερο πληθυσμό, παθήσεις όπως διαβήτη και καρδιοπάθειες, τώρα, όμως, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ...
αναφέρουν ότι η διαταραχή στο ορμονικό σύστημα των ατόμων που δεν κοιμούνται την νύχτα, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να κινδυνεύει περισσότερο από την επάρατο.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ναόμι Ρότζερς
, υπεύθυνη του Ινστιτούτου Brain and Mind Institute του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, που διεξήγε τη συγκεκριμένη έρευνα, η μελατονίνη - ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε - ενεργοποιείται από το σκοτάδι και απενεργοποιείται από το φως.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε πειραματόζωα η μελατονίνη βοηθούσε στην καταπολέμηση όγκων, ενώ η επάρκειά της συνέδραμε στην ανάπτυξη καρκινογόνων όγκων.
"Η μελατονίνη έχει βασικά ρόλο ως βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσολογικό σύστημα δηλαδή το σύστημα άμυνας του σώματος μας", είπε, συγκεκριμένα, η κ. Ρότζερς.
"Η μείωση της παραγωγής της μελατονίνης στους ανθρώπους λόγω του ότι εκτίθενται πολύ περισσότερες ώρες στο φως εξαιτίας του τεχνητού φωτισμού τη νύχτα, είναι μια από τις αιτίες της μεγάλης αύξησης καρκίνων και συγκεκριμένα αυτών του μαστού προστάτη και παχέως εντέρου" ανέφερε η κ.Ρότζερς παρουσιάζοντας την έρευνα του Ινστιτούτου στην ετήσια συνεδρίαση της Κλινικής Ογκολογικής Εταιρίας Αυστραλίας.
Πόσες αδελφές θα έχει το επόμενο υπουργικό συμβούλιο;
Πριν από 2 ημέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου