Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

Ανακαλύφθηκε οικισμός 4.000 ετών στην Κύπρο

Ανακαλύφθηκε οικισμός 4.000 ετών στην Κύπρο.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στην τοποθεσία Τρουλιά του Πολιτικού, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου, τα κατάλοιπα ενός οικισμού της Μέσης Εποχής του Χαλκού, που χρονολογούνται γύρω στο 2000-1500 π.Χ.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου ο οικισμός αυτός είναι πιθανότατα ο πρόδρομος της αρχαίας Ταμασσού,που αναπτύχθηκε στην περιοχή κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ. Στην ανασκαφή εργάστηκαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Κύπρο, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι έρευνες διενεργούνται με την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων από αποστολή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ΗΠΑ, υπό τη διεύθυνση των Στήβεν Φαλκονερ και Πατρίτσια Φολ. Οι φετινές ανασκαφές επικεντρώθηκαν στο δυτικό τομέα του αρχαιολογικού χώρου, όπου αποκαλύπτεται μια σειρά σπιτιών που αναπτύσσονται γύρω από μια μεγάλη δημόσια αυλή.
Βρέθηκαν στοιχεία εντατικής κτηνοτροφίας και επεξεργασίας σιτηρών, επεξεργασίας χαλκού και ανεπτυγμένης κεραμικής, που χρονολογούνται στη Μέση Εποχή του Χαλκού. Η Μέση Εποχή του Χαλκού είναι η περίοδος που προηγήθηκε της ανάπτυξης αστικών κέντρων στην Κύπρο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Η μελέτη οικισμών όπως αυτός στα Τρουλιά μάς βοηθά να κατανοήσουμε τις διαδικασίες που οδήγησαν στην αστικοποίηση της Ύστερης Κυπριακής Χαλκοκρατίας.

Πηγή: http://pressonice.blogspot.com/2009/07/4000.html

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites
greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry