Παρασκευή 29 Απριλίου 2011
Το πανεπιστήμιο Γέιλ επέστρεψε θησαυρούς των Ίνκας στο Περού....
Σχεδόν 100 χρόνια μετά την αφαίρεση σημαντικών θησαυρών των Ίνκας από την κορυφή του Μάτσου Πίτσου, το πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ αποφάσισε να τα επιστρέψει, δίνοντας ένα τέλος στη διαμάχη του με το Περού.
Ο πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία, που ηγήθηκε της εκστρατείας επιστροφής της συλλογής 46.000 κεραμικών, κοσμημάτων και κόκαλων, φιλοξένησε ομάδα των επιστραμμένων έργων στην προεδρική κατοικία στη Λίμα. Η επιστροφή των θησαυρών στον τόπο τους ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η εν λόγω εκστρατεία.
«Είναι θησαυροί, παρόλο που δεν είναι φτιαγμένοι από χρυσό ή πολύτιμες πέτρες, διότι αντιπροσωπεύουν την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του Περού», δήλωσε ο Γκαρσία κατά την παραλαβή της συλλογής.
Το Γέιλ απέκτησε τα έργα μετά την εκ νέου ανακάλυψη της αρχαίας πόλης των Ίνκας το 1911 από τον Αμερικανό ερευνητή Χίρμαν Μπίνγκαμ. Το πανεπιστήμιο είχε εκφράσει κατά καιρούς την πρόθεσή του να επαναπατρίσει τους θησαυρούς, θέτοντας ωστόσο ως όρο ότι θα τοποθετηθούν σε σύγχρονα μουσεία ή αποθήκες ώστε να μην υποστούν ζημιές. Ο Γκαρσία όμως απαιτούσε η επιστροφή να γίνει χωρίς κανένα όρο.
Η διαμάχη Γέιλ – Περού έφτασε στο απόγειό της το 2010, όταν ο Γκαρσία απέστειλε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ηγήθηκε πορείας διαμαρτυρίας στους δρόμους της Λίμα, με στόχο να κερδίσει την προσοχή ενόψει της 100ής επετείου από την ανακάλυψη της τοποθεσίας.
Το Μάτσου Πίτσου είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Νότιας Αμερικής. Το Περού αγωνίζεται πολύ καιρό τώρα για τη διατήρηση των τεχνουργημάτων του αρχαίου πολιτισμού του και να καταπολεμήσει τους λαθρεμπόρους που εισβάλουν σε αρχαίους τάφους για να βρουν αντικείμενα ιστορικής αξίας.
Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από τη Unesco ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές των Άνδεων στο Περού, σε υψόμετρο περίπου 2.430 μέτρων.
Τα τεχνουργήματα θα εκτεθούν για σύντομο χρονικό διάστημα στη Λίμα, πριν μεταφερθούν στο πανεπιστήμιο του Κούσκο, στην καρδιά της πρώην αυτοκρατορίας των Ίνκας νοτιοανατολικό Περού.
http://tvxs.gr
Labels:
ΚΟΣΜΟΣ,
πολιτισμός,
world
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
No of pages
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου