Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008

Εξέπνευσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Εξέπνευσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος
Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο

Στη 13.08 εξέπνευσε, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 2003 ως το 2008.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934. Σπούδασε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου και ήταν παντρεμένος με τέσσερα παιδιά.

Ακολουθεί αναλυτικά το βιογραφικό του.

1955-59: Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λευκωσία. Έλαβε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις, αρχικά ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ, ΠΕΚΑ.

1959: Λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και καταψήφισε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

1959-60: Διατελεί μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής, που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απρίλιος 1959: Διορίζεται υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης.

Αύγουστος 1960: Διορίζεται υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ιανουάριος 1964: Διορίζεται και υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Επιπλέον, διατελεί υπουργός Υγείας.

1970: Εκλέγεται βουλευτής Λευκωσίας του Ενιαίου Κόμματος.

1976: Επανεκλέγεται βουλευτής, ως ανεξάρτητος.

Απρίλιος - Οκτώβριος 1976: Ορίζεται πρόεδρος της Βουλής.

1976-78: Είναι σύμβουλος του πρώτου διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, Γλ. Κληρίδη. Τον Απρίλιο του 1976 διορίζεται ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία παραμένει έως τον Ιούλιο του 1978. Αντιπροσωπεύει την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

1980: Ιδρύει το κόμμα Ένωση Κέντρου.

1981: Αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής.

1989: Η Ένωση Κέντρου συγχωνεύεται με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

1991: Διατελεί βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2000 εκλέγεται, χωρίς αντίπαλο, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, διαδεχόμενος τον ιδρυτή και πρόεδρο του κόμματος, τότε πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

Στις 27 Μαΐου του 2001το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει ποσοστό 14,84% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές και έρχεται τρίτο, με πρώτο το ΑΚΕΛ και δεύτερο τον ΔΗΣΥ. Ο ίδιος επανεκλέγεται βουλευτής Λευκωσίας.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2003 κερδίζει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 51,51% των ψήφων, έναντι 38,80% του τότε προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, το ΚΙΣΟΣ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και η Κίνηση Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας.

Αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Στις 16 Απριλίου του 2003 υπογράφει στη Στοά του Αττάλου, επί ελληνικής προεδρίας, τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Την 1η Μαΐου του 2004, η Κύπρος γίνεται μέλος της ΕΕ.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2005 ανακηρύσσεται πρόεδρος του ΔΗΚΟ, χωρίς αντίπαλο, για την επόμενη τετραετία.

Στις 21 Μαΐου του 2006 το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει το 17,92% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας αύξηση 3,08% σε σχέση με το 2001, παραμένει όμως τρίτο κόμμα, με πρώτο το ΑΚΕΛ και δεύτερο τον ΔΗΣΥ, που και τα δύο καταγράφουν απώλειες.

Στις 29 Αυγούστου του 2006 υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2006 αποχωρεί και τυπικά από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 έρχεται τρίτος, με ποσοστό 31,79% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και αποκλείεται από το δεύτερο γύρο, στον οποίο αναμετρώνται ο Ι. Κασουλίδης (33,51%) και ο Δ. Χριστόφιας (33,29%). Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών και το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2008 πρόεδρος εκλέγεται στο δεύτερο γύρο ο Δ. Χριστόφιας με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστώνμ που στον πρώτο γύρο είχαν υποστηρίξει τη δική του υποψηφιότητα. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου.ΒΡΑΒΕΙΑ - ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Στις 25 Νοεμβρίου του 2003 ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

Στις 26 Νοεμβρίου του 2003 η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη του απονέμει το Μετάλλιο Αξίας της πόλης των Αθηνών.

Στις 11 Μαΐου του 2007 κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ του απονέμει το Μεγαλόσταυρο Τιμής της Αυστρίας.

Στις 4 Ιουνίου 2007 κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, η πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε Φραϊμπέργκα του απονέμει το παράσημο του Ταξιάρχη του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος των Τριών Αστέρων.


---Δήλωση της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου ---

Ευχαριστίες προς τον υπουργό Υγείας, τους θεράποντες γιατρούς και προσωπικό του νοσοκομείου για την υποδειγματική νοσηλεία, που προσέφεραν στον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά και το πλήθος των Κυπρίων και μη, που μοιράστηκαν μαζί της την αγωνία για την πορεία της υγείας του, εκφράζει με δημόσια δήλωσή της, η οικογένεια του εκλιπόντος πρώην προέδρου.

Στη δήλωση, που ανέγνωσε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, γιος της Φωτεινής Παπαδόπουλου από τον πρώτο γάμο της με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, αναφέρεται:

«Σήμερα, Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008, ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε. Έφυγε μετά από μια άνιση μάχη με την επάρατη ασθένεια, την οποία έδωσε με το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την επιμονή, που χαρακτήριζαν κάθε στιγμή της ζωής του.

Σήμερα η Κύπρος έχασε έναν πατριώτη, έναν ακούραστο μαχητή που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία και υπηρέτησε την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό με συνέπεια, αφοσίωση και προσήλωση σε αρχές και αξίες.

Η οικόγενεια ευχαριστεί θερμά τον υπουργό Υγείας, τους θεράποντες ιατρούς και το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που κατέβαλλαν όλες αυτές τις δύσκολες μέρες, για να θεραπεύσουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο και να απαλύνουν τον πόνο του.

Ευχαριστεί επίσης θερμά τις χιλιάδες συνανθρώπους μας, που όλες αυτές τις μέρες μοιράστηκαν την αγωνία μας και με τις ευχές και την αγάπη τους έδιναν δύναμη στον Τάσσο και σε εμάς.

Σήμερα η οικογένειά μας έχασε έναν αφοσιωμένο σύζυγο, ένα στοργικό παππού, ένα, αγαπημένο αδελφό, έναν υπέροχο πατέρα. Στο μεγάλο ταξίδι του, που αρχίζει σήμερα, θα τον συνοδεύει για πάντα η αγάπη μας, η υπόσχεσή μας πως δεν θα τον απογοητεύσουμε ποτέ και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας χάρισε, μας δίδαξε και όσα ζήσαμε μαζί του».

Καλό ταξίδι Τάσσο.

Πηγή: typos.com.cy

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites
greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry