Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

«Φλέβα χρυσού» το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στο κυπριακό «Οικόπεδο 12»!

«Φλέβα χρυσού» το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στο κυπριακό «Οικόπεδο 12»

Αποθέματα για 100 χρόνια


Λευκωσία: Πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου-Ισραήλ ανακάλυψε η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία διεξάγει έρευνες στην περιοχή. Το σημαντικό κοίτασμα αναβρέθηκε στο κυπριακό «Οικόπεδο 12» και υπολογίζεται ότι έχει αποθέματα 300 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η Noble Energy ανέλυσε τα τελευταία ευρήματά της σε παρουσίαση που έκανε στο Χιούστον σε χρηματιστές και τεχνικούς, βαφτίζοντας μάλιστα το συγκεκριμένο κοίτασμα ως «Cyprus A».

Ο Ελλαδίτης ειδικός Ηλίας Κονοφάγος αποκάλυψε στον «Φ» ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Noble, το κοίτασμα αντιπροσωπεύει με τη σημερινή κατανάλωση τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 100 χρόνια. Οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης του κοιτάσματος στο οικόπεδο αυτό αναμένεται να φτάσουν στα $4,5 δισ. με αναμενόμενη παραγωγή φυσικού αερίου της τάξης των 40 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα. Με μια τέτοια παραγωγή η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εισπράττει (με σημερινές τιμές αερίου) περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Την Τρίτη, πάντως, κατά την αξιολόγηση των προσφορών για την προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο, η ΔΕΦΑ αποφάσισε τον αποκλεισμό της Exxon - Mobil. Στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων έμειναν οι άλλοι τρεις κολοσσοί: Shell Ιnternational Τrading, ΒG LΝG Τrading και ΒΡ GasΜarketing.

Συνεχίζουν τρεις για το φυσικό αέριο

Στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τρεις κολοσσούς μπαίνει από σήμερα η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου, με στόχο να κλείσει το συμβόλαιο παροχής της τάξης των 10 δισ. ευρώ, εντός Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη η ΔΕΦΑ και οι ειδικοί οικονομολόγοι και νομικοί της σύμβουλοι βρετανικού οίκου, εξέτασαν τις τελευταίες προτάσεις που υπέβαλαν οι τέσσερις εναπομείναντες διεκδικητές στη διαδικασία επιλογής παρόχου για την Κύπρο. Στόχος του νέου κύκλου υποβολής προτάσεων ήταν να διασφαλιστούν καλύτερες τιμές αλλά και όροι διάθεσης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Παράλληλα, από την εξέταση των τεσσάρων προτάσεων θα έπρεπε να αποκλειστούν μία ή δύο προτάσεις ώστε να παραμείνουν δύο ή τρεις τελικοί προσφοροδότες για το τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», το δ.σ. της ΔΕΦΑ και οι ξένοι σύμβουλοι, αποφάσισαν ομόφωνα να αποκλείσουν τον ένα εκ των τεσσάρων κολοσσών και συγκεκριμένα την «Exxon -Mobil».

Έτσι, στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει στις 20 Αυγούστου, παραμένουν οι «Shell Ιnternational Τrading Μ.Ε», «ΒG LΝG Τrading», «ΒΡ GasΜarketing».

Να σημειωθεί ότι αρχικά τέθηκε θέμα καθυστέρησης στην υποβολή της τελικής πρότασης της «Exxon -Mobil», αφού αυτή είχε παραληφθεί μετά την τελική ώρα που ορίστηκε. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι υπήρχε έγκριση για κάτι τέτοιο, αφού ο κολοσσός είχε εκ των προτέρων ζητήσει παράταση μερικών ωρών για τεχνικούς λόγους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», η ομόφωνη απόφαση για τον αποκλεισμό της από την τελική φάση του διαγωνισμού, οφείλεται καθαρά σε συγκριτική αξιολόγηση της πρότασης και κυρίως στο θέμα των προτεινόμενων τιμών διάθεσης του φυσικού αερίου.

Το επόμενο στάδιο ξεκαθαρίσματος, περιλαμβάνει αλλεπάλληλους γύρους «ανταγωνιστικού διαλόγου» με τους τρεις εναπομείναντες κολοσσούς, μέχρι την τελική απόφαση τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε γύρο ο κάθε διεκδικητής θα υποβάλλει τις προτάσεις του που αφορούν όχι μόνο την τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου, αλλά και σειρά όρων της συμφωνίας. Με τη διαδικασία αυτή, η ΔΕΦΑ εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο τόσο σε θέματα τιμής όσο και σε θέματα όρων.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη ξεκινά διαπραγματεύσεις με την τελευταία από τις υποψήφιες εταιρείες της τελικής λίστας για στρατηγικό της συνεργάτη στο τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου και η ομάδα φυσικού αερίου της ΑΗΚ.

http://www.philenews.com

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

No of pages
Related Posts with Thumbnails
 
SYNC BLOGS http://rpc.technorati.com/rpc/ping Free Hit Counter [Valid Atom 1.0] Neemo.gr GreekBloggers.com + Greekmarks.com
Ελληνικά Social Bookmarking sites
Top Greek Sites | Best Sites




greek-sites.gr http://feeds.feedburner.com/PhotoJerry