Σελίδες

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Το πείραμα του Παβλόφ - Pavlov's dog


Το πείραμα του Παβλόφ - Pavlov's dog

Ο μεγάλος Ρώσος φυσιολόγος και νομπελίστας Ιβάν Παβλώφ σχεδίασε και εκτέλεσε ένα πείραμα που έχει μείνει κλασικό στην ιστορία της επιστήμης. Το 1904 στο εργαστήριό του στην ντάτσα του ( εξοχική κατοικία ) στα περίχωρα της Αγ. Πετρούπολης σχημάτισε δύο ομάδες από σκύλους. Η μία ομάδα λάμβανε το γεύμα της σε τακτή ώρα κάθε μέρα. Η άλλη ομάδα λάμβανε το ίδιο γεύμα την ίδια ώρα αλλά με μία διαφορά.
Λίγα λεπτά πριν την χορήγηση της τροφής ο Παβλώφ χτυπούσε ένα κουδούνι. Αυτό συνεχιζόταν για ένα χρονικό διάστημα, ώσπου μια μέρα ο Παβλώφ έκανε κάτι διαφορετικό. Άρχισε να χτυπάει το κουδούνι σε άσχετες ώρες χωρίς να προσφέρει τροφή και είδε ότι οι σκύλοι ανταποκρίθηκαν: άρχισαν να τους τρέχουν τα σάλια όπως ακριβώς όταν του παρέθετε τροφή. Η άλλη ομάδα, οι μάρτυρες, δεν αντέδρασαν καθόλου. Για να ερμηνεύσει ο Παβλώφ τα αποτελέσματα αυτά κατέληξε στα εξής: Η ομάδα των πειραματόζωων είχε συσχετίσει την τροφή με το κουδούνι, γιατί κάθε φορά λίγα λεπτά μετά το κουδούνισμα ερχόταν η τροφή. Αυτό δημιούργησε ένα αντανακλαστικό. Οι σκύλοι έμαθαν ότι υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων σταθερή: κουδούνι – τροφή. Το νευρικό τους σύστημα προσαρμόστηκε και όποτε άκουγαν κουδούνι πίστευαν ότι θα επακολουθήσει η τροφή, γι αυτό και τους έτρεχαν τα σάλια.
Η άλλη ομάδα, οι μάρτυρες δεν αντιδρούσαν καθόλου στο κουδούνι γιατί απλούστατα δεν είχε συσχετίσει το κουδούνι με κάτι άλλο. Συνεπώς αφού δεν υπήρχε η αντίδραση αυτή έμφυτη στον οργανισμό του σκύλου, τότε η καινούργια αντίδραση ήταν ένα αντακλαστικό και μάλιστα που δημιουργήθηκε τεχνητά συσχετίζοντας ένα τεχνητό ερέθισμα με μία συγκεκριμένη αντίδραση, απολύτως εξαρτημένη από το ερέθισμα αυτό. Ο Παβλώφ ονόμασε τα αντανακλαστικά αυτά εξαρτημένα και πέρασε στην ιστορία. Αυτό που ανακάλυψε ο Παβλώφ είναι ένας γενικός νόμος, που ισχύει σε όλο το ζωικό βασίλειο, από το ποντίκι μέχρι τον άνθρωπο.

Καθημερινά παραδείγματα
- Όταν το φανάρι γίνει κόκκινο πατάτε φρένο. Όταν ανάψει πράσινο ξεκινάτε. - Τα παραγγέλματα στο στρατό. - Η προπαγάνδα και η διαφήμιση. - Η επώμιση και η σκόπευση στη θέα του στόχου.
Οι άνθρωποι που δεν οδηγούν, δεν πήγαν στρατό, δεν βλέπουν τηλεόραση και δεν κυνηγούν, απλούστατα δεν αντιδρούν στα ερεθίσματα αυτά όπως εσείς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου